Göz yorgunluğu, gözlerimizin sürekli bir şekilde, hiç dinlenmeden kullanılması durumunda yorgun düşmesi olarak açıklanabilir. Bu yorgunluk, oldukça rahatsız edici durumlara dönüşebilir.
Genellikle güzel bir dinlenmenin sonucunda geçen bu sıkıntı, çok nadir de olsa altta yatan saklı bir sıkıntının habercisi olabilmekte. Göz yorgunluğu beraberinde zihinsel yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon bozuklukları gibi sorunlara da neden olabilir.
Göz yorgunluğunun belirtilerini maddeler halinde sıralamamız gerekirse;
- Bulanık Görme
- Gözde ve çevresinde ağrı
- Çift görme
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Göz yanması ve sulanması
- Işığa karşı duyarlılık
gibi bir sıralama oluşturabiliriz.
Göz Yorgunluğuna Neler Sebep Olur?
Göz yorgunluğuna sebep olabilecek en önemli sorun göz kaslarının uzun zaman odaklı kalmasıdır. Göz kasları başta bilgisayar ekranları olmak üzere herhangi bir nesneye sabit halde kalırsa bu, kasların yorulmasına yol açar ve göz yorgunluğuna sebebiyet verir. Bu durumu egzersiz yaptıktan sonra kullanılan kaslarımızın yorulmasına benzetebiliriz.
Başka bir sorun olarak ışığın zayıf olmasını gösterebiliriz. Yetersiz ışık altında çalışan ve odaklanan gözler, oldukça zorlanır. Bu durum sonucunda göz yorgunluğu yaşanır.
Kısaca özetlemek gerekirse belli başlı sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Stres
- Alkol Kullanımı
- Uzun süre bilgisayar monitörüne bakmak ve ya televizyon izlemek
- Uzun süre araç kullanımı
- Uzun süre kitap okumak
Göz Yorgunluğunun Tedavisi
Yeni yeni ortaya çıkan yorgunluklarda gözleri bir süre kapatıp dinlendirmek yeterli olmakta fakat sürekli olan yorgunluklarda hayat tarzında değişime gidilmesi önerilmektedir. Odaklanılarak yapılan bir işten sonra uzak mesafelere bakmak gözleri rahatlatacaktır. İlk önlem olarak göz damlası kullanmak bir seçenek olabilir. Göz damlası gözü nemli tutarak yorgunluğa karşı iyi gelmektedir. Başka bir önlem olarak dinlendirici gözlük kullanılabilir. Ayrıca göz egzersizleri yapmak da gözünüz için faydalı olacaktır. Gözler alabildiğince açılarak sağa sola yukarı aşağı şeklinde hareket ettirilir. Her yön için 9-10 defa yapmak yeterli olacaktır. Baş parmağınızı odak alarak da bu hareketi yapmanız mümkün. Bu yöntemlerin hiç birinden istenilen sonuç alınamazsa bir doktora görünmek ve altında yatan bir sorun olup olmadığına baktırmak en iyi seçenektir.