Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının kısaltmasıdır. Ülkemizde ki küçük ve orta büyüklükte ki işletmeleri geliştirmek, ekonomide ki rollerini arttırmak, rekabeti güçlendirmek ve bunları ekonomik gelişmelere uygun bir biçimde gerçekleştirmek için kurulmuş kamu kurumudur.
KOSGEB Girişimci Kredisi Nedir?
Genç bir girişimciyseniz ve bir fikriniz var ise yapmanız gereken çok kolay KOSGEB’e başvurmanız ve ihtiyacınız olan sermayeyi alıp basamakları teker teker çıkmak kalıyor. Tabi ki bunun için birkaç şart var.
• Kuruma ait Girişimcilik eğitimini tamamlamanız ve sertifikanızı almış olmalısınız.
• Sertifikanızı aldıktan sonra şirketinizi kurma işlemini tamamlamalısınız.
• Kurulmuş olan şirkette ortağınız var ise kendi hissenizin en az %30 olması gerekmektedir.
• Erkek girişimcilere verilen destek %60 Kadın girişimcilere verilen destek %70 olarak belirlenmiştir.
• Desteği alabilmeniz için giderlerinizin her birini faturalandırmanız gerekmektedir. Bu faturalar size verilecek olan destek miktarını belirleyecek fakat oranlara KDV dahil olmayacaktır.
• Son olarak şirketinize aldığınız eşyaları (Masa, sandalye, bilgisayar vb.) 3 yıl boyunca satamazsınız.
KOSGEB’in birkaç destek programından bahsetmek gerekirse:
• Girişimcilik Destek Programı
• Genel Destek Programı
• İş birliği Güç birliği Destek Programı
Biraz bu desteklerden bahsedelim. Girişimcilik Destek Programının 3 amacı vardır. Girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasıdır. Bu destek programından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Girişimciler, İşletici Kuruluşlar faydalanabilmektedir.
Gerekli olan eğitim Uygulamalı Girişimcilik Eğitimidir. Bu eğitimde amaçlanan konu ülkede girişimcilik kültürünün yaygınlaşması amaçlanır. Eğitime katılanlara iş kurma ve yürütme hakkında bilgilerin verilmesi yanında bu zaman diliminde kendi bilgi ve becerilerini ayrıca rol ve sorumluluklarının farkına varmalarını amaçlamaktadır.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, en az 32 saat süren, genel katılıma açık ve ücretsiz eğitimlerdir.
Destek Miktarları:
1. İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır.
2. İşletmenin kuruluş tarihinden 2 yıl içerisinde alınacak bütün makine ve teçhizat için üst limit 18.000 (on sekiz bin) TL destek sağlanır.
3. İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde kira, personel ücretlerine yönelik aylık azami 5.000(beş bin) TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 (otuz bin) TL destek sağlanır.
Desteğe: Belediyeler, Yüksek Öğretim Kurumları, Özel İdareler, Meslek Kuruluşları, İnkübatörler başvurabilir.
Genel Destek Programı ile ilgili tabloya buradan ulaşabilirsiniz.
İş birliği Güç birliği Destek Programının amacı ise Kobileri bir araya getirerek ellerinde ki imkanları (Laboratuvar, İmalathane, depo, pazarlama, tedarik vb.) ortaklaşa kullanmalarının desteklenmesini amaçlayan programdır.