İnternet Teknoloji

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal Gerçeklik Nedir?
Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal gerçeklik kelimesi size neleri çağrıştırıyor? Bir bilim kurgu filmi mi, 3 boyutlu gözlükler mi yoksa beyin okuma cihazları mı?
Tüm bunları bir cümlede toplayacak olursak, teknoloji sayesinde gerçeklik hissiyatını en yüksek boyutta deneyimlemek, sanal gerçeklik sayesinde mümkün olur. Böylece olmadığımız ortamlarda bile gerçekliği doyasıya yaşarız. 

Peki, sanal gerçeklik teknolojisi tam olarak nedir? Sanal gerçeklik hangi alanlarda kullanılır? Gelin, yakından inceleyelim. 

Sanal Gerçeklik Teknolojisi

Sanal gerçeklik teknolojisi, teknik anlamda bireylerin bilgisayar bazlı 3 boyutlu ortamı ordaymış gibi hissetmesine dayanır. Kullanıcı, değişik araçlar eşliğinde (kasklı ekran gibi) sanal ortama giriyor ve ortama girdiği anda gerçek dünya ile bağlantısı kopuyor. Bir anlamda, kendini tamamen sanal ortama ait hissediyor. Dolayısıyla kullanıcının bu ortamı tam hissetmesi için ortamın eksiksiz olması ve gerçeği birebir yansıtması gerekir. 

Sanal gerçeklik ortamında görsellik, gerçeklik hissini oluşturan ana etken olsa da son dönemlerde koku ve dokunma hissi ile ilgili çalışmalar da yapılmakta. Bu sayede, film ve dizilerde gördüğümüz sanal gerçeklik sahneleri, gerçek hayatta da mümkün olabilecek. 

Sanal Gerçeklik Nerelerde Kullanılır?

Sanal gerçekliğin en önemli unsuru, ortamdır. Gerçeği birebir yansıtan ortam sayesinde birey dış dünyanın sınırlarından sıyrılır ve yeni bir gerçeklik deneyimler. Geçmişte kullanılan VR cihazları ile günümüzde kullanılan cihazlar arasındaki en büyük fark, cihazların boyutları, diyebiliriz. Ancak maliyeti de göz ardı etmemek gerekir. Günümüzde VR cihazları hem boyut olarak küçüldü hem de daha uygun fiyatlarla satışa sunuluyor. 

Sanal gerçeklik kullanım alanları;

  • Endüstri,
  • Sağlık, 
  • Eğitim,
  • Oyun,
  • Kültür ve Turizm,
  • Eğlence şeklinde sıralanabilir. 

Başlıca VR teknolojisi ürünlerine ise Oculus Rift, Sony – Playstation VR ve VR 2, HTC VIVE, Samsung Gear VR, LG 360 VR, Google Cardboard, Vırtuix Omni örnek gösterilebilir. Tüm bu ürünler farklı amaçlara hizmet etse de hepsinin temelinde gerçekliği eksiksiz bir şekilde yansıtan sanal dünya durur. Bu sayede, oyunları gerçekçi bir ortamda oynamak, bir şehri baştan sona gezmek, denizaltını tüm gerçekliği ile keşfetmek, dersleri uygulamalı olarak işlemek ve bunun gibi hayal dünyanızın sınırlarını zorlayan birçok şeyi yapmak, mümkün hale geliyor. 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Yorum

  1. Great blog here! Also your website loads up very fast!
    What host are you using? Can I get your affiliate
    link to your host? I wish my site loaded up as quickly as
    yours lol

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.