Finans

Swot Analizi

Swot analizi nedir?

İşletmelerin ve kişilerin zayıf ve güçlü yönlerini görmesine, karşılarına çıkması muhtemel fırsatları değerlendirmesine, tehditleri minimize etmesine yardımcı olan bir uygulama tekniğidir. Bu uygulama tekniği belli sorular ile yapılmaktadır. Her ne kadar ilk etapta basit gibi görünse de bu sorulara verilecek doğru ve gerçekçi yanıtlar zayıf ve güçlü yönlerin fark edilmesinde, tehditlerin en aza indirilmesinde ve fırsatların avantaja döndürülmesinde ciddi bir araç olmaktadır. Swot iki değişik şekilde test edilebilir. Birincisi başlangıçta buzları kırma yolunda ikincisi ise daha iyi bir başarıya yönelik strateji geliştirilmesi anlamındadır. Swot analizinin diğer bir uygulama aracı da TOWS olmaktadır. Swottan farkı şudur: Swot iç çevre bazında olayları değerlendirirken Tows dış çevre bazında olayları değerlendirmektedir. Swot analizinin 4 farklı unsuru bulunmaktadır. Strenghts kişinin veya işletmenin güçlü yönlerine dair farkındalık kazanbilmesidir. Weaknesses zayıf yönlerin görülebilmesidir. Opportunities fırsatlara ilişkin farkındalık kazanarak bunların avantaja döndürülmesidir. Threats ise tehditlerin en aza indirilmesidir.

Swot Analizinin Tasarımcısı Kimdir?

Albert S Humphrey tarafından ortaya atılan swot analizi zamanla değişime uğramış ve daha da geliştirilmiştir. Şu anda ise eskiye göre daha kapsamlı bir hizmet sunmaktadır.

Swot analizi yararları nelerdir?

Tehditleri ve fırsatları her daim göz önünde bulundurmaktadır. Aynı zaman da PEST analizi ile hükümet düzenlemeleri ve teknolojik gelişmelerin gözden kaçırılmamasına olanak sağlamaktadır.

Swot analizinin ciddi anlam da araç olarak kullanılması halinde aşağıda yer alan önemli noktalar ile birlikte kullanılması önerilmektedir:

  • Kesinliği ve doğrulanabilirliği olan raporların kabul edilmesi gerekmektedir.
  • Vaktin daha yararlı değerlendirilebilmesi için uzun faktör listeleri yapmak yerine öncelik sırasına önem verilmelidir.
  • Seçenekler strateji oluşturma sürecinde ki evreler için tasarlanmaktadır. Bu özellik doğru düzeylere uygulanmalıdır. Örnek: Ürün veya ürün hattı seviyelerine swot analizinin uygulanması belirsiz firma seviyeleri yerine uygulanmasından daha faydalı olacaktır.
  • Swot analizini diğer strateji araçlarıyla birlikte kullanmanın verdiği fayda daha kapsamlı bir resim çıkarılmasında olmaktadır.

İşletmeler yalnızca kendilerine yönelik olarak değil swot analizi sayesinde rakiplerini de swot analizi çerçevesinde inceleyerek işletme diğer işletmelerden farklı strateji geliştirebilmektedir. Bu da işletmeyi pazar da rakiplerinde bir adım öne geçirmeye çalışan bir özelliktir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.