Teknoloji

Drone Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?

Küresel olarak dil farketmeksizin isimlendirilmiş Drone teknolojisinin son derece kolay imal edilebilen türleri olmakla birlikte komplike türleri de mevcuttur. 3 pervaneli modelinden 8 pervaneli modellerine kadar birçok modeli bulunmaktadır. İnsan taşıyan modelleri yük taşıyan modelleri hatta kargo için kullanılan tipleri bile mevcuttur. Uzay çağının başlangıcı olarak kabul edilebilir şahsi fikrimce.

Drone ne işe yarar?

Ulaşılamayan yerlere ulaşım, Yüksek noktaları kolayca çekim yapma gibi birçok faydası vardır. Ülkemizde belediyelerce yüksek noktalarda çekim yapmak için kullanılmaktadır. Son zamanlarda askeriyemizde de kullanılmasıyla terörizme karşı büyük bir yol kat edilmiştir.

İlk olarak Amerika tarafından gövdesine kamera yerleştirilen uçaklar şeklinde kullanıldı daha sonrasında modelleri geliştirilip günümüzde ki şeklini aldı ve ardından hobi ile uğraşan insanların el atmasıyla taşınabilir, küçük, basit araçlar üretildi.

Drone yasal mı?

Ülkemizde kanunlarca 500gr altında ki İHA’lar herhangi bir izin gerektirmiyor. 500gr ve üzeri İHAlar için gerekli yerlerden izin alınması gerekmektedir.

Drone Malzemeleri Nelerdir?

  • Multicopter Kontrol Kartı
  • Alt Gövde, Üst Gövde (Motor sayısı kadar simetrik şekilde kollar)
  • Fırçasız Motor ve Pervane
  • Motorlara Uygun ESC (Elektronik Hız Kontrolcüsü)
  • Uygun Batarya (Li-Po Olması Tercih Edilir)
  • Bataryaya Uygun Adaptör
  • Jumper Kablolar
  • Çok Amaçlı Tornavida
  • İmbus Civatalar

Dikkat Edilmesi Gereken Konular Neler?

En önemli konu sürüş zamanıdır. Pervaneler insanları sakatlayabilecek kadar hızlı ve sert dönmektedir. İstenmeyen kazalar olmaması için pervane koruyucular kullanılmalıdır. Bu koruyucular hem drone için koruma sağlayacaklar hem de etrafa zarar vermesini engelleyecektir. İkinci bir dikkat edilmesi gereken konu enerjidir. Li-Po bataryalar çok güçlü çok büyük kapasiteli ve çok kaliteli batarya sınıfındadır. Bu kadar iyi yönün de bir kötü yönü olarak patlamaya hazır bir bomba gibidir. Ani ısı artışları bu bataryaları bir bombaya çevirebilir ve bazı testlerde görüldüğü gibi çelik tencereleri delerek parçalarını şarapnel şeklinde fırlattığı görülmüştür.

Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Önemli olan risk oluşmadan, önlemini almaktır. Bu yüzden işiniz bittiğinde İHA’nızı kapatmalısınız bu gerçekten önemli bir konudur hem bataryanızın ömrünü hızlı bitirmez hem de ısınıp patlamasını engelleyecektir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.