Sağlık

Kanser Nedir? Kanser Neden Oluşur, Kanseri Nasıl Engelleyebiliriz?

Sağlıklı hücreler bölünme, ölü hücreleri yenileme ve doku hasarını onarma yetenekleriyle yenilenir.  Bu bölünme ve replikasyon DNA tarafından kontrol edilir ve belli bir düzeni vardır.  Ancak DNA’daki bazı hasarlar sonucunda bazı hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünür ve çoğalır.  Bu şekilde kontrolsüz bir şekilde bölünen ve çoğalan hücrelere “kanser” hücreleri denir.  Kanser ciddi ve ölümcül bir hastalıktır ve vücudun birçok organında bulunabilir.

 İki ana kanser türü vardır: Bazı kanserler tek bir dokuda başlayıp diğer doku veya organlara yayılırken, diğerleri vücudun bir veya daha fazla yerinde başlayıp diğer bölgelere yayılmaya devam eder.

Kanser Türleri Nelerdir?

 Tüm farklı kanser türleri arasında melanom en tehlikelisi olarak kabul edilir çünkü acımasızca tüm vücuda yayılır.

 Kanserin kök nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.  Birçok bilim insanı, kanserin oluşmasına neden olabilecek çeşitli faktörlerin olduğuna inanmaktadır.  Kanserin oluşmasına neden olan birkaç farklı faktör arasında birçok bağlantı vardır.  Dünyanın üst atmosferinde bulunabilen bir gaz olan ozon, kanıtlanmış bir kanserojendir.

 Kansere neden olabilecek bir diğer faktör de çok miktarda güneş ışığına, özellikle de ultraviyole ışınlarına maruz kalmaktır.

 Radyasyona maruz kalma, toksinlere ve kimyasallara maruz kalma, stres, diyet ve bazı virüsler gibi farklı faktörler arasında da bağlantılar vardır.

 Kanserojenlerin neden olduğu hasar, kanser oluşmadan önce çoğu zaman birkaç faktörün işbirliğini gerektirir.

 İlgili tüm bu faktörleri anlamak, kanser için hızlı ve verimli çözümler bulmaya yardımcı olabilir.

 Kanser tedavisinin gerçekleşebilmesi için kanser hücrelerinin insan dokusunda nasıl geliştiğini ve hücrelerinde ve işlevinde sorunlara neden olduğunu anlamak gerekir.  Kök nedeni bilinmese bile, kanser hücrelerinin yayılmadan önce yayılmasının nasıl önleneceğini anlamak önemlidir.

kanser neden olur
kanser neden olur

Kanser için Yapılacak İlk Adım Nedir?

 Atılacak ilk adım, daha önceki araştırmaların kansere neden olduğunu belirttiği kanserojenlere maruz kalmaktan kaçınmak olacaktır.

 Kanser veya genetik bir hastalığınız varsa, hücreler veya genomlar üzerinde yapılabilecek genetik testlerden yararlanmak isteyebilirsiniz.  Bunu yaparak, hastalığı çok erken teşhis etmek ve hayatınıza daha az etki etmesi için tedaviye yeterince erken başlamak mümkün olabilir.  Kansere neyin sebep olduğunu anlamak, tüm toplum olarak bizim için anahtardır ve bu tür sorunları olan bireyler olarak kanserin ilerlemesini durdurmakla kalmayıp, onu toplumdan tamamen yok etmek de önemlidir.

Kanser Belirtileri Nelerdir?

 Kanser belirtileri, hastalığın türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişir.  Örneğin, kötü huylu bir tümör, kanserin geliştiği bölgenin yakınındaki yapıları istila edebilir, işlevlerini etkileyebilir veya sinirlere baskı yapabilir (örneğin, yumurtalık kanseri kolona baskı yaparak kabızlığa neden olabilir; akciğer kanseri bir sinire baskı yaptığı gibi olabilir.  Göğüsten geçerek ses kısıklığına neden olur).  

Kanseri diğer hastalıklardan ayıran en önemli özelliklerden biri de kendine özgü görünümüdür.  Çoğu insan tek bir tümör tipine sahiptir, ancak çok çeşitli farklı kanser türleri mevcuttur.

 Kanser terimi, kontrolsüz hücre büyümesi ve çevreleyen dokuya invazyon ile karakterize edilen bir grup ilgili hastalığı ifade eder.  Temel karakteristik, komşu yapıları istila eden, onlara saldıran ve sonunda onları öldüren kötü huylu bir tümördür.

 Kötü huylu tümörler, onları iyi huylu tümörlerden veya normal hücrelerden ayıran belirli özelliklere sahiptir:

  • Cerrahi veya diğer yöntemlerle tedavi edilemezler çünkü orijinal konumlarının ötesine yayılırlar ve normalde hücresel büyümeyi önleyecek herhangi bir engeli aşarlar.
  • Karakteristik bir düzende büyürler, bu tür hücreler için normal olmayan bir şekilde yakındaki dokuları istila ederler.
  • Vücutta büyüyebilecekleri diğer bölgelere yayılabilirler ve yıkıcı faaliyetlerini sürdürebilirler.

 Tümör hücrelerinin istila etme ve metastaz yapma yeteneği, tümörler ile normal hücrelerin lokal proliferasyonu arasındaki temel farktır.  Üç tür istila vardır:

  • Kan damarlarındaki büyüme yoluyla çevre dokuları istila eder (en yaygın mod).
  • Damar duvarlarındaki gözeneklerden geçer.
  • Lenfatik damarlara girer ve lenfatik sistem aracılığıyla uzak bölgelere yayılır.
  • Birçok farklı kanser türü vardır.  En yaygın olanları, tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 80’ine üç temel türden biri neden olur:
  1. Sarkom
  2. Karsinom
  3. Lenfoma

 Kanserlerin geri kalanı cerrahi, kemoterapi, radyasyon tedavisi, immünoterapi ve gen tedavisi dahil olmak üzere çok çeşitli yöntemlerle tedavi edilir.  Hangi kanser hücresinin iyi huylu veya kötü huylu olduğu arasındaki en önemli ayrım, komşu dokuyu istila etme yeteneğidir.  Bir tümör, yakındaki yapıları mümkün olan herhangi bir yolla istila ederse kötü huyludur.  İyi huylu bir tümör, çevresini istila etmeden aynı yerde süresiz olarak büyümeye devam edebilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.