Sağlık

Biyokimya Testi Nedir? Hangileri Testler İstenir?

Biyokimya testleri genellikle dahiliye bölümüne giden kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu testlerin genel sağladığı bilgi kandaki bileşenler ve vücut yüküne oranını göstermesidir. Nitekim birçok kişi testlerin neden istendiğini de merak etmektedir.

Biyokimya testleri hastanede hemen her bölüm doktoru tarafından istenmektedir. En yaygın olarak kan tahlili, idrar tahlili ve daha nadir olarak gaita(dışkı) tahlili istenir. Kan, idrar veya gaita örneği alındıktan sonra en kısa sürede laboratuvara gönderilmektedir. Orada bir takım tetkikler ve incelemeler yapılır. Ve genelde sonuçlar birkaç saatte çıkmış olur. Doktor çıkan sonuçlara göre vücutta hangi vitaminler, mineraller eksik veya şeker kolesterol gibi değerlerin ne durumda olduğuna bakmaktadır.

Biyokimya Testi Neden istenir?

Hastalıklarının tanısı, tedavilerinin yapılması için biyokimya testi istenmektedir. Kişiye özel ailesel hastalıklar varsa bu hastalıkların oluşma riskini belirlemek için kullanılmaktadır. Ayrıca belirli bir bölgede veya dünya genelinde yaşayan insanlar arasında bulaşıcı bir hastalık ya da sık görülen bir hastalık varsa bunları belirlemek için de belirtileri olan kişilerden istenebilmektedir.

Biyokimya testinde nelere bakılır?

Biyokimya bölümüne gönderilen testler görece olarak farklı sonuçlar vermektedir. Bu sonuçlara göre vücudun fizyolojik durumu yorumlanmaktadır. Nitekim sonçlara göre tedavi başlangıcı veya takibi yapılmaktadır.

Kan tahlilinde en çok bakılan değerler nelerdir?

  • Hemoglobin: Anemi yani kansızlık durumlarında kandaki hemoglobin seviyesi düşer. Buna göre kandaki hemoglobin seviyesi düşmüş bir kişiye kansızlık tanısı konulabilir.
  • Beyaz kan hücreleri: Halk arasında beyaz kan hücreleri veya akyuvar olarak bilinen lökositin değerine bakılır. Buna göre enfeksiyon kapma eğilimi, herhangi bir hastalığa karşı vücut direnci ve bağışıklık değişir.
  • Beta hcg: Hcg vücutta üretilen bir hormondur. Normalde miktarı azken gebelikte artar ve bu yüzden genellikle “gebelik testi” olarak bilinir. İdrarla yapılan testte de hcg hormonuna bakılır. Ancak kan tahlilinde gebelik bir hafta kadar daha erken öğrenilebilir.
    Ayrıca erkek ve kadınlarda hcg hormonunun aşırı artışı üreme sistemiyle ilgili bazı tümörlerin belirteci olabilir.
  • Mineraller ve vitaminler: Kanda bulunan tüm minerallerin değerleri kan tahlili sonucunda çıkar. Bunların doktor tarafından yorumlanması sonucu pek çok rahatsızlığın tanısı konulabilir.
  • Glikoz: Glikoz, yani kan şekeri değerleri herkesçe bilinen şeker hastalığının bir göstergesidir. Hastanede biyokimya laboratuarı sonucunda öğrenileceği gibi artık şeker hastalarının kullandığı cihazla da pratik bir şekilde kan şekeri ölçülebilir.
  • İnsülin: İnsülin, glikozun aksine şeker hastalığının tanısının koyulabilmesi için gereklidir. İnsülin değerinin yanında doktorun isteyeceği ek bilgiler sonucunda şeker hastalığının tipi belirlenir.
  • Kolesterol: Kandaki kolesterol yani yağ değerini gösterir. Kalp ve damar hastalıklarında kolesterol düzeyine bakılır, buna göre kişiden beslenmesini düzenlemesi yağlı yiyecekler uzak durması gerektiği söylenir.

İdrar tahlilinde en çok bakılan değerler nelerdir?

  • Glikoz: Kan testine göre daha kolay olduğu için genellikle glikoz değerlerine bakmak için idrar tahlili istenir.
  • Kan hücreleri: İdrarda kan hücreleri bulunması idrar yolundaki iltihap veya kanamaların göstergesi olabilir.
  • Bakteri: İdrar yolu iltihap olup olmadığını görmek için bakılır.
  • Bilirubin: Bilirubin, vücutta kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla oluşur. Bu oluşum karaciğerdedir ve normalde idrar ile atılmaz. İdrarda bilirubin bulunması karaciğerdeki bir hastalığı gösteriyor olabilir.

Gaitada en çok bakılan değerler nelerdir?

Dışkıda kan görülmesi, anormal sayıda bakteri ve mikrop görülmesi sindirim sistemiyle ilgili pek çok hastalığı gösterebilir. Ayrıca kalın bağırsak (kolon) kanserinin teşhisi için önemlidir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.