Sağlık

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar

Boğaz ağrısına iyi gelen çaylar özellikle mevsim geçişlerinde ihtiyaç duyulan içeceklerdir. Birçok kişi bu havalarda soğuk havanın etkisiyle viral yüke maruz kalmaktadır. Nitekim koronavirüs döneminde de insanlar soğuk etkisinden kurtulmak için sıcak çay içmektedir. Ancak sıcak bitki çayları ile boğaz ağrısına etkili bazı öne çıkan tarifler bulunmaktadır.

boğaz ağrısına iyi gelen çaylar
boğaz ağrısına iyi gelen çaylar

Boğaz Ağrısı İçin Bitki Çayı İçmek

Boğaz ağrısını kesmek için boğazı sıcak tutmak çok önemlidir. Şal, atkı kullanabiliriz, boğazlı kazaklar giyilebilmektedir. Boğazı giyim ile korumakla beraber sıcak içeceklerle de korumak mümkündür. Kolaylıkla demlenen, boğazı yumuşatan birçok çay toplumda kullanılmaktadır. Hemen herkesin elinin altında olan veya tadı, kokusu sevilen sıcak bitki çayları içilerek boğaz ağrısı hafifletilebilmektedir.

Boğaz Ağrısı İçin Hangi Çaylar İçilir?

Bitki çayları içerisinde sıklıkla kullanılan, aktarların çok sattığı çaylar ve karışımlar bulunmaktadır. Bu çaylar toplumda yer edinmiş ve etkinliği kabul görmüş içeceklerdir. Nitekim çayların soğuk havalarda boğaz ağrısına iyi geldiği de kabul edilmektedir.

Bu çayların hepsi sağlık için oldukça faydalıdır. Ancak kalp, böbrek rahatsızlıklarınız, şeker veya tansiyon hastalığınız varsa sık ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Bitki çayı içmek aşırıya kaçıldığı taktirde tehlike oluşturabilmektedir. Bu nedenle gerektiğinde doktora başvurulmalıdır. Ayrıca hamilelerin veya emzirme dönemindeki kadınların da yine doktor tavsiyeleri almaları beklenmektedir.

boğaz ağrısı için bitki çayları
boğaz ağrısı için bitki çayları

Adaçayı 

Adaçayı içerdiği antioksidanlar sebebiyle boğaz ağrısına, boğazda iltihaplanmaya iyi gelmektedir. Birkaç dakika kaynatarak demlenen çay sabah ve akşam olmak üzere birer fincan içilebilmektedir. Ancak çok kaynatıldığında tadı acı bir kıvama gelmektedir.

Zencefil Çayı 

Zencefil oldukça yoğun bir baharattır. Nitekim çayı da etkili bir şekilde boğazları yumuşatmakta ve açmaktadır. Çayı için bir bardak sıcak su ve bir çay kaşığı kadar zencefil koyulması yeterli olmaktadır. 5 dakika demlenen çaya limon ve bal eklenerek daha hafif bir tat oluşturulabilmektedir.

Nane – Limon Çayı 

Nane yaprakları ve üzerine eklenecek doğranmış limon ile nane çayı hazırlanabilmektedir. Nitekim birkaç dakika kaynatılması halinde çay hazır olmaktadır. Mide ve kas ağrılarından, soğuk algınlığına kadar birçok rahatsızlığa iyi gelen nane-limon boğazları yumuşatmaya da birebirdir.

Kuşburnu Çayı

Yüksek oranda C vitamini içeren kuşburnu nezle, öksürük, bronşit ve boğaz ağrısına çok iyi gelmektedir. Kuşburnu çayını demlerken en az 20 dakika kaynamasına dikkat edilmelidir. Tatlandırmak istendiği taktirde bal eklenerek içilebilirdir.

Ihlamur Çayı

Kapaklı bir demliğe alınan bir tutam ıhlamura sıcak su ilave edilerek ve 5-8 dakika kadar sürede çay demlenmektedir. Sade, tarçınlı, ballı veya içine atılacak meyve kabukları ile meyve aromalı çay da hazırlanabilmektedir. Boğaz ağrısına, öksürüğe, nezleye çok iyi gelmesinin yanında doğal bir antioksidandır. Ancak ıhlamurun çok tüketilmesi dişlerin sararmasına sebep olabilmektedir.

Ekinezya Çayı

Ülkemizde pek yetişmediği için ancak son yıllarda gündeme gelen ekinezya, iyileştirici gücü sayesinde rağbet görmektedir. Boğazdaki ağrı ve iltihaplara, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmesinin yanında, viral enfeksiyonlara karşı vücudu savunmaya yardımcıdır. Ekinezya yapraklarını sıcak suda bekleterek demlenen çay hafif içime sahiptir ve rahatlıkla içilebilmektedir.

Tarçın Çayı

Tarçını birçok bitki çayını tatlandırmada kullanılmaktadır. Ancak talebe göre direkt olarak tarçın çayı da yapılabilmektedir. Bireysel isteğe göre talep edilen kıvamda bir bardak kaynamış suya bir çay kaşığı toz tarçın koyup karıştırılarak çay demlenmeketedir. Yaklaşık üç – beş dakika demlenmesine izin verilen tarçın içilmeye hazır olacaktır. Ancak tarçın çayı içimi ağır çaylar arasındadır. Ayrıca içerken dikkat edilmelidir. Boğazı yumuşatırken kan şekeri ve kolesterolü de dengelemektedir. Grip ve nezle belirtilerini de hafifletmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.