Ergenlikte öz güven problemi hemen her ailenin merak ettiği bir durumdur. Özellikle ilerleyen yaş ile birlikte çocuklar farklı isteklerde bulunabilmektedir. Fakat öz güven konusunda yetersizlik, ergen psikolojisi konusunda sorun oluşturabilmektedir. Nitekim gençlik çağındaki genel davranışlar, yaşam boyunca bir insanın karakterini belirlemektedir.
Ergenlikte Öz Güven Probleminin Kaynağı
Öz güven; bireyin kendisi hakkında olumlu sayılabilecek algısı, duyguları, ve davranışları olarak ifade edilebilmektedir. Ergenlik, yaşamın çoğu alanında değişimlerle beraber ilerleyen ve öz güvenin sarsılma riski olan bir dönemdir. Bu değişimleri bazıları olumlu cevaplayıp ayak uydururken, bazıları içinse sarsıcı olabilmektedir.
Bunlardan biri olan özgüven eksikliği, çocukluktan başlayarak temeli atılan ve güvensiz bağlanma ile özellikle de ergenlikte kendini daha çok belli eden bir durumdur. Birçok ergen başta fiziksel görüntüsü olmak üzere sayısız sebepten öz güven eksikliği yaşamaktadır. Bu dönemde ebeveynlerin davranışları da oldukça önemlidir. Çocuğun yaşadığı değişimleri fark edip yanında her zaman olacaklarına dair destek ve güven vermeleri gerekmektedir.
Öz Güven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Öz güven problemi konusunda genel tutuma yansıyan ilk davranış çekimser ifadelerdir. Özellikle soru cümlelerine istemeden “Evet” demek, öz güven eksikliğinin belirtileri arasında başı çekmektedir. Nitekim psikologlar iş hayatında dahi insanların “Hayır diyebilme” yeteneklerini destekleyecek seanslar düzenlemektedir. Bu süreç ele alındığında problemin ergenlik yıllarına dayandığı görülmektedir.
Topluluk ile ilişkilerde sorun yaşamanın da temelini oluşturan bu durum, üzerine gidildikçe aşılabilen bir olgudur. Nitekim yeni insanlarla tanışma konusunda fırsat yakalayan kişiler, sosyal açıdan gelişim kaydedebilmektedir. Keza karar verme noktasında bireysel tutumunu da gizleme yoluna gidebilen ergenler, sorunlarla baş başa kaldıkça çözüme ulaşabilmektedir.
Öz güven problemi yaşayan çocuklarda genel olarak vücutlarından tatminsizlik durumu vardır. Özellikle gençlik yıllarında yaşanan fiziksel değişime istinaden bu durum görülebilmektedir. Nitekim ergenlikte sivilce problemi gibi durumlar öz güven eksikliğine yol açmaktadır.
Ailelerin ergenlik döneminde çocuklarına karşı tutumları psikolojik açıdan kritiktir. Aşırı baskı gören gençlerin içine kapanık, özgüven yetersiziliği olan bir mizaçları vardır. Ayrıca çevresi tarafından da ötekileştirilen gençler ön yargı sahibi olmakta ve yeni insanlarla tanışma konusunda sorun yaşamaktadır.
Ergen Birey Özgüven Eksikliği İle Nasıl Baş Edebilir?
Bireyin olumlu yanlarını keşfetmesiyle kendini suçlama yönelimi azalmaktadır. İç dünyasında kendisini sınırlandıran ergen, pozitif fikirler ile daha sosyal bir düşünce yapısına sahip olabilmektedir. Ancak bunun için gencin sahip olduğu bazı yargıların kırılması gerekmektedir.
Birey fiziksel görünümünden hoşnut değilse giydiği kıyafetlere dikkat etmelidir. Keza hobiler ve yeni arkadaşlıklar bu konuda oldukça faydalıdır. Mükemmeliyetçi tutuma sahip kişilerde öz güven problemleri daha uzun görülebilmektedir. Özellikle hatasız olma algısının yıkılması bu noktada aşılması gerekilen ilk bariyerdir.
Psikologlardan destek almak öz güven eksikliğinin aşılmasını kolaylaştırmaktadır. Nitekim çocuklar samimi gördükleri kişilere karşı daha cesur davranabilmektedir. Burada önemli olan problem yaşayan kişinin güvenini kazanmaktır. Keza fikirlerine değer verildiğini fark eden bireyler, kendilerini ifade etme konusunda cesur olabilmektedir.