Diş taşı oluşumu sağlık açısından en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir. Özellikle uzun süre kontrol edilmeyen diş sağlığı uzun vadede dönülemez sonuçlara sebep olmaktadır. Nitekim diş taşları sağlıkla beraber kozmetik açıdan da kötü sonuçlara neden olmaktadır. Özellikle dişleri iyi temizlenemeyen çocuk, engelli veya yaşlılarda taş oluşumu çok daha hızlı görülmektedir.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Meydana Gelir?
Dişler çiğneme ve konuşma görevlerinin yanı sıra estetik görünüş için de oldukça önemlidir. Bu yüzden dişlerin düzenli olarak fırçalanması gerekmektedir. Nitekim diş ipi kullanımı, gargara gibi ek faktörler yine ağız & diş sağlığı üzerinde etkilidir. Keza dişlerin uzun süre fırçalanmaması besin artıklarının birikmesine sebep olmaktadır.
Ağız içinin ıslak oluşu ve dişler üzerinde kalan bu besin kalıntıları, bakteri üremesi için elverişli ortam oluşturmaktadır. Buralarda kalan ölü bakteriler ve tükürük içerisindeki minerallerden dolayı ise diş üzerinde plak oluşumu görülmektedir. Keza zamanla plak maruziyetin artması ile dişlerde diş taşı (tartar) oluşumu meydana gelmektedir. Tüm bu bahsedilen süreçler geri döndürülebilir yani tedavi edilebilirdir. Bu nedenle diş taşı sanıldığı gibi hastalıklarla doğrudan ilişkili değildir ve korunmak kişinini elindedir.
Diş Taşı Oluşumu Belirtileri Nelerdir?
Ağız sağlığını etkileyen kalıntılar zamanla kuruyarak diş ve diş eti üzerinde zarar verici etkiler oluşturmaktadır. Nitekim diş eti hizasında oluşan sarı sert tabakalar taş oluşumunun birincil yoludur. Sağlıklı bir insan düzenli olarak dişlerin arasında veya köşelerinde kalan yemek artıklarını temizlemeye özen göstermelidir. Eğer bu artıklar temizlenmez ise ağız kokusu problemi görülecektir. Ağız kokusu kalıntı varlığının işareti olduğu gibi zaman geçtikçe çürük oluşumu lehine de belirti sunmaktadır.
Diş Taşının Zararları Nelerdir?
Düzgünce temizlenmeyen ağız içerisinde oluşan çürükler, diş minesinde erozyona neden olmaktadır. Keza dişin çürüme sürecinin başlaması ile diş eti ve kökü etkilenmektedir. Bu durumda ise diş iltihabı ve diş eti kanamaları kolaylıkla görülebilmektedir. Diş eti hassaslaşmakla beraber diş minesinde sarı kötü görüntü oluşturmaktadır. Nitekim diş taşları diş fırçasının tam anlamıyla aralara girmesini ağız kokusuna neden olabilir. Bu durumun sonucunda ise diş eti kanamaları, diş eti iltihabı ve bunlara bağlı olarak diş kayıpları olabilir.
Tartar Oluşumu Nasıl Önlenir?
Aşırı şekerli ve asitli gıdalar genel olarak diş sağlığını etkileyen birincil unsurlardır. Yine de böyle gıdalar alınmasına karşı dişler düzenli olarak günde en az 2 kere ve 2-3 dakika fırçalanmalıdır. Diş fırçası olarak orta sertlikte fırçalar ve florür içeren diş macunları hijyen sağlama konusunda etkilidir. Ayrıca düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Kötü alışkanlıklar olarak sigara ve alkollü içeceklerin tüketimi doğrudan tartar üzerinde etkilidir. Bu gibi kötü alışkanlıklar da mutlaka azaltılmalıdır.
Diş Taşının Tedavisi Nedir?
Diş taşı tedavisini diş hekimi veya diş hijyenisti yapmaktadır. Dişin diplerinde oluşan taşlar gerekli temizleme aletleriyle ve ultrasonik cihazlarla temizlenmektedir. Temizlemenin ardından parlatma işlemi yapılarak ve estetik görünüm elde edilebilmektedir. Aynı zamanda bu temizliğin evde yapılma yöntemleri de bulunmaktadır. Örneğin; ceviz kabuğu suyu, karbonatlı su, sirkeli su ile ağız gargarası yapmak taşların dökülmesine yardımcıdır.