Bilgisayar sistemlerinde kullanılan NVMe M.2 SSD‘ler son teknoloji ürünlerini oluşturmaktadır. Özellikle performans sistemlerinde tercih edilen bu bileşen, dosya okuma & yazma hızını önemli ölçüde arttırmaktadır. Nitekim oyunlarda da dosya yükleme süreleri hız açısından oyuncuların tercihlerini etkilemektedir. Hazır sistemlerde de karşımıza çıkan bu bileşen özellikle mühendislik uygulamalarının çalıştıran kişiler tarafından da tercih edilmektedir.
NVMe M.2 SSD Teknolojisi ve Avantajları
NVMe M.2 SSD teknolojisi gelişim tarihi açısından daha çok genç bir teknoloji sayılmaktadır. Depolama aygıtlarının yeterliliğini arttırmak amacıyla 2013 yılında piyasaya sürülen NVMe bileşenler son olarak 2019 yılında sürüm revizyonu yaşamıştır. NVMe SSD Teknolojisi ile eski sistemlerde kullanılan SATA depolama aygıtlarına nazaran önemli ölçüde hız elde edilmiştir. Özellikle yüksek dosya verilerinde oluşan aktarım farkı, NVMe kullanmanın avantajları arasında ilk olarak karşımıza çıkmaktadır.
M.2 SSD satın almak isteyenlerin birincil olarak hedefledikleri programların hızlı açılmasıdır. Özellikle çizim, render programları veya yüksek özelliklere sahip oyunlar dosya yolundan birden fazla kök çağırmaktadır. Bu durumda ise program açılış hızı yavaşlayabilmektedir. Nitekim SSD kullanımının temel amacı da bu uygulamaların hızlıca açılmasıdır. Keza buna en iyi örnek Windows’un SSD’ye kurulması ile bilgisayarın daha hızlı açılmasıdır.
NVMe M.2 Ne Demek? Anlamı Nedir?
NVMe kelimesinin anlamı aslında kullanılan teknolojinin kısaltmasına istinaden oluşmaktadır. Non-Volatile Memory Express açılımına sahiptir ve Geçici Olmayan Depolama Ekspres olarak Türkçe’ye çevrilmektedir. Her ne kadar çevirisi anlamlı gelmiyor gibi olsa da aslında sistemlerdeki birimlerin yükünü kolaylaştıran bir görünüm ve kullanım kolaylığı sunmaktadır. NVMe SSD‘ler doğrudan ana kart üzerinde yer alan bileşenlerdir. Öyle ki sistemde yer alan depolama aygıtının kablo ile bağlanmasına istinaden oluşan gecikmeler ve uzun yükleme süreleri bu sayede ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca M.2 sisteminin de aktif olarak kullanılmasıyla beraber PCI Express 3.0 ve 4.0 protokolleri de kullanıma başlanmıştır.
NVMe M.2 Ne Kadar Hızlıdır?
NVMe M.2 depolama hızı konusunda tatmin edici sonuçlar sunan aygıtlardır. Özellikle SATA SSD’lere nazaran 9 – 10 kat kadar hızlı okuma ve yazma süreleri mevcuttur. Nitekim NVMe M.2 kullanımı hızlı veri transferi gerektiren sistemlerde anlık yapılan işlemlerin süresini doğrudan etkilemektedir. Son çıkan M.2 SSD’lerin hızları yaklaşık olarak 3.000 MB/s okuma ve 2.000 MB/s yazma olarak görülmektedir.