Teknoloji

3D Yazıcı Nedir? Hangi Tür Yazıcı Ne İşe Yarar?

Bilgisayar üzerinde tasarladığınız 3 boyutlu bir cismi ekstra kalıp ya da fikstüre gerek kalmadan birçok farklı madde kullanarak üreten yazıcı tipidir. Genellikle kullanılan malzeme ABS ve PLA gibi termoplastik polimer malzeme kullanılmaktadır. Kullanılacak malzeme nozül yardımıyla eritilerek tasarlanan cisim katman katman inşa edilir. Gerekli olan programlardan bazıları AutoCAD, SolidWorks, Google Sketchup, Rhino3D. Bu yazılımla hayalinizde ki projeyi çok kolay bir şekilde üretebilirsiniz.

3D Üretim Nedir?

Masaüstü imalat ya da katkısal üretim olarak da bilinen bir üretim yöntemidir. Çok hızlı üretim yapabiliyor olması tercih edilme sebebidir.

3D Yazıcı Çeşitleri Nedir?

Teknoloji arasında ki farklar genellikle katmanların nasıl oluşturulduğu, nasıl üretim yapıldığıyla alakalıdır. Birkaç örnek verecek olursak eğer;

Stereolithography (SLA):

Tam olarak Türkçeye çeviri karşılığı olmasa da kabaca, bilgisayar kontrollü 3 eksenli baskı diyebiliriz. Lazer ile eritilen polimerden istenilen yapıyı inşa etmesi şeklinde çalışan 3d yazıcı tipidir.

Stereolithography
Stereolithography Çalışma Mantığı

Dijital Işık İşleme (DLP):

Genel olarak prizma ve optik biliminden yararlanan bu tür yazıcılar bir kap içinde bulunan reçineyi katman katman sertleştirerek nesnenin baskısını alma şeklinde çalışan 3d yazıcı tipidir.

3D Lazer
3D Lazer Çalışma Mantığı

Erimiş Birikim Modelleme (FDM):

Hepimizin 1 kerede görmüş olduğu 3d yazıcı tipidir. En çok yaygın olanıdır ayrıca en kolay ulaşılabilen yazıcıdır. Hammaddeyi ısıtarak eritme işleminden sonra yazılım desteği ile belirlenen cismi üreten 3d yazıcı tipidir.

Erimiş Birikim Modelleme
Erimiş Birikim Modelleme Çalışma Mantığı

Seçici Lazer Sinterleme (SLS):

Üretim için lazer kullanan yazıcılardır. Hammadde olarak sıvı içinde toz malzeme kullanılır. Hammadde kullanımı çok çeşitli olabilmektedir. Demir, alüminyum, gümüş, altın gibi aklınıza gelebilecek her türlü hammaddeyi toz halde işleyerek baskı yapan 3d yazıcı tipidir.

Seçici Lazer
Seçici Lazer Çalışma Mantığı

Bu 4 yazıcı haricinde 3 farklı çeşit yazıcı tipi var hemen hemen aynı mantıkla çalışmaktalar. Geçtiğimiz senelerde NASA tarafından jet motoru 3d yazıcı mantığı ile inşa edilmişti. Uzay çağının büyük nimetlerinden birisi de 3d yazıcılardır. Uygun boyutlarda bir yazıcı yaparsanız bina yapabilmeniz bile mümkün hale gelmektedir. Döküm malzemelerinden daha kuvvetli ve daha hızlı üretim yapılması da tercih sebeplerinden bir tanesi. Buradan 3d yazıcı tiplerine bakabilirsiniz. İlk safhada Erimiş Birikim Modelleme işinizi oldukça görecektir sonrasında işi büyütmek isterseniz tercihinize kalmış.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.