Sağlık Teknoloji Yaşam

Telefonun Vücuda Zararları Nelerdir?

Teknolojik aygıtlar insan hayatının hemen her yerinde kullanılmaktadır. Özellikle telefonun vücuda zararları ise çok fazla telefon kullanan kişilerce merak edilmektedir. Nitekim telefonun yaydığı dalgalar ve diğer maruziyetler vücudu etkilemektedir.

Bilimsel çalışmalar radyo dalgalarının zararsız olduğunu aktarmaktadır. Özellikle televizyon, radyo, telefon gibi cihazların kullandığı frekanslar düşük enerjilidir. Nitekim yüksek enerjili olarak adlandırılan iyonlaştırıcı dalgalar hastanelerde veya fabrikalardaki cihazlardan salınmaktadır. Fakat bu telefon dalgalarının zararlarını kabul edilmez yapmamaktadır. Özellikle uzun süre telefon ile yakın kalan vücut bölgelerinde maruziyet süresine bağlı olarak etki oluşmaktadır. Düşük enerjili de olsa yayılan enerji vücutta birikmektedir. Bu uzun süre monitör başında çalışan kişiler için de aynı şekilde olmaktadır.

telefonun vücuda zararları nelerdir
telefonun vücuda zararları nelerdir

Telefon Vücuda Nasıl Zararlar Verir?

Cep telefonlarından gelen radyo dalgalarına maruz kalma seviyesi her insan için önemlidir. Uzun süren telefon konuşmalarında telefonun kulağa tutulması ile beynin belirli bir bölgesinin ısındığı ortaya koyulmuştur. Nitekim özel emilim oranı (Specific absorption rate-SAR) ile cihazların vücudumuza verebilecekleri hasar miktarı değerlendirilebilmektedir. SAR değerinin birimi kilogram başına watt (W / kg) olarak ifade edilmektedir. SAR değeri yüksekliği, vücudun emdiği enerjinin fazla olduğunu ve ısının yükseldiğini gösterir.

Telefonların uzun süre kullanılması sosyal gelişim açısından gençler üzerinde olumsuz etkilidir. Nitekim çocukların küçük yaşlardan itibaren sanal görsellere maruz kalması gelişimlerini doğrudan etkilemektedir. Ayrıca uzun süre durağan postürde kalmak hareketsiz yaşama da neden olmaktadır. Çocuklarda obezite oluşumunu engelleyen faktör yoğun enerjilerini atma isteğidir. Fakat oyun çağındaki çocukların telefonlar ile zaman geçirmesi vücutta kalori birikimine neden olmaktadır.

Telefonun zararları arasında zamanla gözlerde hassasiyet ve omurga problemleri yer almaktadır. Nitekim karanlıkta parlak ekran kullanan kişiler beyaz ışık maruziyetine bağlı olarak uyku problemleri yaşamaktadır. Sırf bu nedenle telefon firmaları artık gece modu veya mavi ışık filtresi eklentilerini kullanıcılarına sunmuştur. Bunun sebebi doğrudan beyaz ışığın vücuda çarpmasının melatonin hormonu salgılanmasını engellemesidir. Nitekim bu hormon gece karanlığında, uyku halindeki vücutta salgılanmaktadır.

telefonun zararları melatonin uyku
telefonun zararları melatonin uyku

Teknolojik Cihazlara Alınacak önlemler nelerdir?

Telefon bağımlılığı ve diğer teknolojik aletlere olan bağlılığı ortadan kaldırmak için önlemler alınmalıdır. Bu önlemler kişiyi kısıtlamaktan ziyade alternatif etkinlikler olarak uygulanmalıdır. Nitekim çocukların telefona olan ilgileri farklı şeyler ile kırılabilmektedir. Fakat erişkinlerde, daha çok iş dünyasındaki kişilerde, sürekli teknolojik aletleri kullanmak gerekebilmektedir. Bu gibi durumlarda ise dijital perhiz uygulaması tercih edilmektedir.

Telefonun Vücuda Zararları Dijital Perhiz İle Önlenebilir

Dijital perhiz yapmak, teknolojik aletlerden uzak durmayı planlı hale getirmektedir. Özellikle telefondan uzak kalmak isteyen kişiler yer ve zamana göre cihazdan uzak durması gerektiğini kural haline getirmektedir. Uyku öncesi, konuşmalarda, toplantılarda veya uzun süren iş görüşmelerinde telefondan uzaklaşması gerektiği düşünmektedir. Nitekim telefonu vücuttan uzak tutmak için günümüzde kablosuz kulaklıklar gibi cihazlar üretilmiştir. Bu sayede yalnızca aramalar kabul edilip, sesli iletişim sağlanırken cihaz üzerinde herhangi bir etkileşimde bulunulmamaktadır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.