Sağlık Teknoloji

Dijital Perhiz Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknolojinin hayatın her alanında olduğunu fark eden kişiler tarafından uygulanan dijital perhiz, belirli saat dilimlerinde veya günün aşamalarında kişinin kendisini teknolojik ürünlerden uzak tutması anlamına gelmektedir. Özellikle son yıllarda artan telefon bağımlığı ile gündeme gelen dijital diyet gençler tarafından sıklıkla uygulanmaya çalışılmaktadır.

Kabul gören yargıya göre insan hayatı eskisine nazaran daha çok etkileşime odaklı şekillenmektedir. Sürekli olarak çeşitli uyaranlar ile insan bedeni ve zihni meşgul edilmektedir. Aslında bu durum meşgul edilmek olarak adlandırılsa da insan zihni bu durumdan tatmin olmaktadır. Sürekli olarak bilgi almak ve yeni durumlardan haberdar edilmek insan beyninin arzuladığı bir durum olsa da uzun sürelerde bilgi trafiğine maruz kalmak insanın düşünsel yeteneklerinin zayıflamasına neden olmaktadır. 

Konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre düzenli olarak bilgisayar başında çalışan kişilerin 24 – 48 saatlik dijital perhiz uygulaması ile ancak normale döndüğünü göstermektedir. Ancak her gün bilgisayar başında çalışan ve yeni bilgilerle dolan bir insanın hangi ara fırsat bulup zihnini dinlendireceğini düşündüğümüzde günümüzde dijital perhiz yapmak için özveri gösterilmesi gerektiği kabul edilmelidir. 

Dijital Diyet Nasıl Yapılır
Dijital Diyet Nasıl Yapılır

Dijital Perhiz Nasıl Yapılır?

Günümüz insan yaşantısı doğrudan dijital perhiz yapmaya uygun değildir. Ancak bazı kısıtlamalar ile teknolojik ürünlerin insan hayatındaki yeri daraltılabilmektedir. Özellikle boş zamanlarda elin telefona veya tablete gitmesi gibi alışkanlıkların bilinçli olarak reddedilmesi bu diyetin bir parçasıdır. Zihin sağlığının korunması açısından yapılacak bu davranış, insanın yeni bilgileri alabilme kapasitesini de arttıracaktır. O nedenle sınavlara hazırlanan kişilerin veya terfi isteyen çalışanların teknolojik aktivitesini kısıtlaması önemlidir.

Dijital perhiz önerisi için sosyal medya diyeti!

Sosyal medyada geçirilen süre zarfında kullanıcılar diğer insanların yaptıklarını sürekli olarak takip etmektedir. Çoğu yapay anlardan oluşan bu görseller görsel hafıza üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır. Bu durum ise insanın gün içerisinde diğer olaylara karşı daha faal olmasının önüne geçmekte ve kişinin doyumsuz / sürekli hayıflanan birisi olmasına neden olmaktadır. Dijital diyet yapmak için uygulanması gereken birincil uygulamalardan birisi de sosyal medya diyetidir.

Telefondan uzak kalmak için kutu yöntemi

Telefon bağımlılığı olanların bu alışkanlıktan kurtulmak için uyguladıkları yöntemlerden birisi de aileden birisine telefonun verilmesidir. Fakat genellikle bu süreç birkaç hafta kadar sürmektedir ve başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Telefon bildirimlerini sürekli kontrol etmek isteyen birisinin uygulayabileceği en etkili yöntem ise telefonun belirli süre kullanımının olmaması gerektiğini kabullenmektir. Bunun için de dijital perhiz kutu yöntemi uygulanabilmektedir. Bu yöntemde bir çekmece veya kutuya koyulan cihaz yalnızca belirli periyodlarla kontrol edilerek, alışkanlığın azaltılarak yok edilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. 

Dijital Perhizin Faydaları Nelerdir?

Sürekli ekran karşısında bulunmanın birincil etkisi göz sağlığı üzerinedir. Özellikle belirli bir uzaklıktan doğrudan ışık maruziyetine bağlı olarak görme bozuklukları yaşanmaktadır. Ancak dijital perhizin faydaları arasında kritik öneme sahip olan stres yönetimidir. Sürekli stresli olduğunu düşünen kişilerin teknolojik olarak aktifliklerinin azaltılması yani daha sade bir yaşam sürmeye çalışması o kişilerin daha az uyaranla karşılaşmasına neden olarak daha dingin bir ruh haline ulaşmalarını sağlamaktadır. 

Dijital perhiz yapanların yorumları genel olarak kullanımın azaltılması ile daha aktif bir sosyal hayat sahibi olunduğu yönündedir. Özellikle akademik başarı üzerinde de etkisi olduğunu ileri süren kullanıcılarda bulunmaktadır. Dijital diyeti deneyimleyenlerin genel yorumu ise uyku düzenlerinin düzeldiği yönündedir.

Dijital Perhiz Yapanlar
Dijital Perhiz Yapanlar

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.