Sağlık

Grip Nedir? Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Grip, etrafınızdaki kişilerden hava yolu ile bulaşan solunum yolu hastalığıdır. Gribe yakalanmış birinin öksürmesi, el teması veya hapşırmasıyla da başkalarına bulaşabilen bir hastalıktır.

Yetişkin bireyler gribin belirtileri oluşmadan 1 gün öncesinden ve gribe yakalandıklarından 1 hafta sonrasına dek hastalığı başka bireylere bulaştırabilirler. Bireyler grip hastalığının ortaya çıktığını anlamadan grip virüsünü bulaştırabilirler. Böyle bir durumda ülkede yaşayan çok sayıda kişi virüse kapıldıysa eğer grip salgını uzun süre devam edebilir. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına bakıldığında, dünyada yaşayanların yüzde 5 ile yüzde 15’i solunum yolu enfenkisyonlarına kapılmaktadır. Yüksek risk gruplarında ise hastaneye yatış veya ölümler görülmektedir. Gelişmiş sanayi ülkelerinde grip nedeniyle ölüm 65 yaş ve üzeri bireylerde meydana gelir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Soğuk algınlığı ve gribin birçok ortak belirtileri olduğundan dolayı bu iki hastalık çoğunlukla karıştırılır. Bazı belirtiler sadece grip hastalığında görülür. Grip hastalığının belirtileri;

  • Eklem, uzuv ve baş ağrıları,
  • Daha çok çocuklarda görülen kusma, bulantı ve ishal,
  • Yüksek ateş, soğuk terleme ve titreme.

Grip Hastalığı Tehlikeli Midir?

Bu hastalıkların çoğu ağır sonuçlar doğurmaz ve yapılan tedavi yöntemlerine hemen cevap verir. Ancak yaşlı bireylerin veya uzun zamandır süre gelen bir hastalığa sahip olmaları sonucunda bağışıklık sistemlerinin güçsüz kalması nedeniyle grip ciddi sonuçlar doğurabilir. Grip hastalığı çocuklarda kulak enfeksiyonu ve sinüzite yol açabilir.

Gripten Korunma Yolları

Uzmanlar tarafından belirtilen gripten korunmanın en etkili yolu yılda bir sefer grip aşısı yaptırılması yönünde. Grip aşısı, hastalık sonucu ortaya çıkabilecek durumların daha ileri gitmesini engellemek için çocuklara, yaşlılara ve grip enfeksiyonuna hassas olan bireylere yapılmaktadır. Türkiye’de yaşlılara ve kronik hastalığı olan kişiler grip aşısını ücretsiz yaptırabilirler. Grip aşısı yapıldıktan iki hafta sonra aşının koruyucu etkisi başlar. Grip aşısı Eylül ayından itibaren yaptırabilirsiniz. Grip enfeksiyonu en sık Ocak ayında ortaya çıkar ancak Ekim aylarında da görülebilir. Grip aşısı yaptırmanın zararlı olduğu durumlar; yurmuta alerjisi, önceden yaptırdığınız grip aşısına yüksek reaksiyon verdiyseniz, grip aşısı yaptırdıktan sonra 6 hafta içerisinde Guillain-Barre Sendromu yaşadıysanız, 6 aydan ufak bebeklerde ve orta derece hastalık sonucu ateşiniz yükseldiyse grip aşısını yaptırmadan önce doktor kontrolüne gitmelisiniz.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.