Vücudun soğumasını ve ısı dengesi kurmasını sağlayan terleme normal olduğu sürece son derece doğal bir olaydır. Kokusuna karşı kişisel hijyene dikkat ederek önlem alabilirsiniz. Ter salgısını çıkaran ter bezleri vücudumuzda değişik yerlere yayılmıştır ve doğal terleme ile vücut kendisi için zararlı olan toksinleri de dışarı atmaktadır. Koltuk altı, avuç içi, kasıklar ve yüz vücudumuzda çok terleyen bölgelerdir. Peki aşırı terleme nedenleri nelerdir?
Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?
Buraya kadar anlatılanlar son derece sağlıklı ve normaldir ama bir de “Ben çok terliyorum, ellerim bile ıslak dolaşıyorum, kimseyle tokalaşamaz oldum” şikayetleri vardır. Tiroid bezinin fazla çalışması (hipertiroidi), psikiyatrik bozukluklar, menapoz, diyabet, obezite, böbrek üstü bezi rahatsızlıkları gibi nedenlerini sayabileceğimiz aşırı terleme ilgili bir takım hastalıkların ipuçlarını da verebilir. Yazın artan ter miktarını, heyecanlanınca terlemeyi, sınavlar önce yaşanan stres sonucu oluşan terlemeyi normal kabul edin. Fakat el ve ayaklarda görülen fazla terleme, koltuk altı terlemesinin artması gibi olayları sık sık yaşamaya başlamışsanız doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz. Aşırı terleme için hangi doktora gidilir sorusunun yanıtı ise öncelikle dermatologlar (cildiye) olarak veriliyor. Hekiminiz size laboratuar incelemesi de yapabilir. Öncelikle terlemeyi önleyici kremleri tedavinin ilk basamağı olarak kullanabilirsiniz. Bölgesel olarak, en çok terleyen yerlere sürerek uygulanan bu kremleri devamlı kullanmak durumundasınız. Sürmeyi kestiğinizde başa dönersiniz.
Aşırı Terleme Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Aşağıdaki çözüm yöntemleri ile aşırı terleme şikayetinizi azaltabilirsiniz.
İyontoforez ve Botoks
Aşırı terleme nasıl önlenir sorusuna verilen ikinci adım tedavi yöntemi ise iyontoforez olarak adlandırılır. Bu suyun içinden deriye doğru düşük dozlu elektrik akımı vermektir. El ve ayaklarda kolayca uygulanır, koltuk altına uygun aparatlar da vardır. Yaklaşık 15 günlük doktor gözetiminde yapılan bir tedaviden sonra hastalar kendileri uygulamayı evde sürdürebilirler. Botoks da aşırı terleme nasıl önlenir sorusunun yanıtları arasındadır. Hatta botoks hastalar açısından el ve ayaklarda uygulanabilen tedaviden çok daha konforludur. Botulinum toksininin deri içine enjekte edilmesi ile gerçekleşen botoks uygulamasının etkisi geçici olduğu için tedavinin sürdürülmesi gerekmektedir. Fakat botoks uygulamalarının yan etkilerinin görüldüğünü de konuyla ilgili olarak belirtmeliyiz.
Cerrahi Müdahale
Son çözüm olarak ameliyat gündeme gelebilir. Endoskopik torakal sempatektomi denilen bu uygulamada fazla terlemeye neden olan sempatik sinirler kesilir veya çıkartılır ya da koter ile yakılır. Genel anestezi altında, ameliyathanelerde yapılan bir uygulamadır. Bu aşamaya kadar gelmeden, doktorunuzla birlikte karar vererek size uygun tedavi yöntemlerini bulmak daha makul olabilir. Ter bezleri derinlerdedir. Bu yüzden lazer veya radyofrekans uygulamalarının etkinlik durumu henüz tartışmalıdır.
Bitkisel Çözümler
Tıp dilinde hiperhidrozis olarak adlandırılan aşırı terleme için bitkisel çözümler de denenebilir. Kantaşı olarak bilinen şap kullanımı, enginar kökünün kaynatılarak soğutulması ve sabahları bir fincan bu sudan içilmesi ya da bitkinin tamamının kaynatılıp süzülmesi ile elde edilecek bitkisel çaydan günde bir fincan içilmesi verilen bitkisel öğütler içindedir.
Așırı terleme çok uyuz bir durum ya