Herhangi bir besin ürünü veya maddeye karşı vücudun sergilediği savunma sistemi ile oluşan sonuca alerjik reaksiyon adı verilir. Vücuttaki alerjinin ortaya çıkmasına sebebiyet veren maddeye alerjen denilmektedir. Bireylerde görülebilecek alerjik reaksiyon çeşitleri ve belirtileri değişiklikler göstermektedir. Alerji nedeniyle sağlık durumunun kötüye gitmesinin önüne geçmek için erkenden doktor kontrolüne gidilmesi sağlık sorununun çözümünü kolaylaştıracaktır.
Alerjik Reaksiyon Çeşitleri
En çok bilinen alerjik reaksiyon çeşitlerinden bir tanesi besinlere karşı olan alerjidir. Bu alerji kişi henüz anne karnındayken oluşabilir. Yeni dünyaya gelen bebeklerdeki inek sütüne karşı alerji bu duruma verilebilecek en iyi örnektir. Besinlerde bulunan proteinler, sindirim sisteminde parçalanmadığı zaman alerjik reaksiyona neden olur. Çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan besin alerjileri tedavi edilerek sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir. Bazı insanlarda besin alerjisi gençlik döneminde değil de daha ileri yaşlarda görülebilir.
Bazı alerjik reaksiyonlar mevsim farklılıklarından dolayı görülebilir. Mevsimsel alerjiler genellikle polen veya havada bulunan tozlardan kaynaklanabilir. Bu alerjinin belirtileri solunum yolları veya kişilerin derilerinde gözlemlenebilir. Deri üzerindeki beliren kızarıklık ve nefes almakta zorluk çekmek en yaygın belirtilerindendir.
Alerjik konjonktivit, göz de oluşan bir alerjidir. Gözün beyaz kısmı ve gözdeki zarın iltihap kapması ile alerji ilerler. Gözün sulanması ve gözde yanma bilinen belirtiler arasındadır. Tedavi için göz doktoruna gidilmesi ve ayrıntılı muayene yapılması şarttır.
Alerjik Reaksiyon Belirtileri
Mevsimsel olarak görülen alerjilerin belirtilerinden genel olarak burun akması, ağız veya gözün aşırı derecede kaşınması olarak söz edilebilir. Deri üzerinde kaşınma, dökülme ve kızarıklıklar da belirtiler arasında yer almaktadır. Doğadaki böceklerin sokması sonucunda anafilaksi ortaya çıkabilir. Anafilaksi, ilk başlarda çok fazla etkili olmasa da ilerleyen zamanlarda şiddetini arttırmaktadır. Hararet, kurdeşenler ve kabarıklıklar anafilaksi alerjisinin belirtilerindendir.
Alerjik reaksiyonlar bazı zamanlarda insan sağlığını hayati derecede kötüye döndürebilir. Yazının başında da belirttiğimiz üzere sağlık sorunlarını engellemek için erkenden doktora başvurulması gerekmektedir.