Sağlık Yaşam

Anne Sütünün İçeriği Nedir?

Bebeklerin büyümesi için gerekli olan anne sütü hakkında merak edilen konu içerisinde ne olduğudur. Özellikle anne adayları bebeklerini emzirdikleri zaman bu soruyu araştırmaktadır. Nitekim Anne sütünün içindeki maddeler de bebeğin temel yapım süreçlerini destekleyici metabolitlerdir. Ancak tam içeriği hakkında bilgi sahibi olunması, ek gıdaya geçiş döneminde sorgulanmaktadır.

anne sütü
anne sütü

Anne Sütünün İçeriği Nelerden Oluşmaktadır?

Anne sütü bir bebeğin ilk besini olduğu için doğal olarak karbonhidratlar, proteinler ve yağlar gibi temel besinleri ve bebeğin sulu kalmasını sağlamak için su içerir. Ancak anne sütünün beslenmenin ötesinde birçok faydası vardır. Birincil olarak anne sütü yapay yollardan üretilememektedir. Nitekim doğal üretim safhasında anne bebeğin ihtiyaç duyduğu hemen her kaynağı sağlamaktadır.

Bebek Anne Sütünden Neler Alır?

Emen bir bebek bağışıklık sistemini güçlendiren lökositleri ve organların gelişmesine ve iyileşmesine yardımcı olabilecek kök hücreleri anne sütüyle almaktadır. Böylelikle yapım sürecindeki bebek bedeni hızlı gelişim gösterebilmektedir. Ayrıca 1000’den fazla protein bebeğin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmaktadır. Böylelikle bağışıklık sistemini harekete geçirilmekte ve beynindeki nöronların olgunlaşması sağlanmaktadır. Nitekim anne sütünde 40’tan fazla enzim bulunmaktadır. Enzimler  bebeğin sindirim ve bağışıklık sistemine destek olmaktadır. Ayrıca enzimler aracılığı ile demir emilimi de sağlanmaktadır.

Anne sütünde çok sayıda hormon bulunmaktadır. Bu akıllı haberci maddeler, dokular ve organlar arasında aracılık etmektedir. Böylece vücudun düzgün ve uyumlu çalışmasını sağlamaktadır. Hormonlar bebeğin iştahını, uyku düzenini, anne – bebek arasındaki bağı organize etmektedir.

Anne Sütü Bebeğin Büyümesini Sağlar

Anne sütü 20’den fazla amino asit içerir. Bu nedenle temel amino asitler anne sütünde yeterli miktarlarda bulunmaktadır. Bu aminoasitler protein yapımında kullanılabildikleri için büyüme evresindeki bebeğin temel ihtiyaçlarıdır. Keza şeker ihtiyacı için de 200’den fazla oligosakkarit yine süt içerisinde bulunmaktadır. Oligosakkaritler prebiyotik olarak görev almaktadır. Bu sayede bebeğin bağırsaklarındaki “iyi bakteriler” beslenmektedir. Ayrıca patojenlerin kan dolaşımına girmesini engellenmekte ve ensefalit riskini azaltılarak enfeksiyonlar önlenmektedir.

Anne sütü tüketen bebeklerin büyümesi de kuvvetli olmaktadır. Sağlıklı gelişim için ihtiyaç duyulan büyüme faktörleri süt içerisinde mevcut olarak bulunmaktadır. Bu büyüme faktörleri bebeğin bağırsakları, kan damarları, sinir sistemi ve hormon üreten bezleri gibi vücudunun birçok bölgesini etkilemektedir.

Yağ asitleri, vitamin ve mineraller açısından da anne sütü yeterli seviyelerdedir. Bu sayede organların ihtiyaç duyduğu takviye gıdalar alınmaktadır. Bebeğin dişlerinin ve kemiklerinin gelişimi için önemli bir unsurdur. Kezal özellikle uzun zincirli yağ asitleri, bebeğin sinir sisteminin kurulmasında etkilidir. Böylelikle beynin ve gözlerin sağlıklı gelişiminde merkezi bir rol oynamaktadır.

anne sütünün içinde neler var
anne sütünün içinde neler var

Anne Sütü Yerine Ek Gıda Alınabilir mi?

Anne sütündeki besin değerleri herhangi bir ek gıda ile yapay olarak sağlanabilmektedir. Ancak insan bedeni doğal olarak anne sütüne endekslidir. Bu nedenle yapay yolla üretilen gıdaların besleyiciliği de kağıt üstünde olmaktadır. Nitekim anne sütü içeriğindeki antikorlar, bakterileri ve virüsleri etkisiz hale getirmektedir. Bu sayede bebek hastalıklardan ve enfeksiyondan korunmaktadır. Bebeğin immün sisteminin temelinde gerekli süre anne sütü alınması vardır. Bu süreçte iyi beslenen bir bebeğin hayatında bağışıklığı da yüksek olmaktadır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.