Henüz yeni doğmuş bebeğinizi en az 2 ay süresince emzirerek onu ani bebek ölüm riski olan SIDS’den koruyabilirsiniz!
Yurt dışında ki bir tıp fakültesinde yapılan araştırmaya göre 6 bin 894 bebek üzerinde inceleme yapıldı ve yaklaşık 2 bin 259 ani bebek ölüm vakası incelendi. 8 adet uluslar arası çalışma sonucunda bebeği en az 2 ay boyunca emzirmenin ani bebek ölüm riski olan SIDS’yi yarı yarıya azalttığı öğrenildi. Bebeği 2 aydan daha az süre emzirmenin ise böyle bir etki yaratmadığı görüldü.
Ani bebek ölümleri genellikle bebeklerin 1 aylıktan 1 yaşına kadar olan dönemde görülmektedir. Çoğunlukla açıklanamayan nedenlerden ve bebeğin en savunmasız olduğu uyku sırasında ölüm gerçekleşmektedir.
Ani Bebek Ölümlerinin Nedenleri
Ani bebek ölümlerini fiziksel ve çevresel faktörler olarak tanımlayabiliriz. Fiziksel olarak beyin anormallikleri, bebeğin düşük ağırlıkta doğması ve solunum enfeksiyonu bebeklerde ani ölüm riskini artırmaktadır.
Çevresel olarak ise bebeğin yüz üstü ve yan tarafına doğru yatırılması zor nefes almasına sebep olabilmektedir. Ya da kabarık bir yorgan üzerinde yatırılması da bebeğin başını kapatarak nefes almasını önlemektedir.
Ani Bebek Ölüm Riskini Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?
Bebeklerde meydana gelen ani ölümleri engellemek ya da riskleri azaltmak için bazı önlemler alabilirsiniz.
Anne Sütü
Yapılan araştırmalarda bebeklerin doğduktan itibaren en az 6 ay anne sütü ile beslenmeleri gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz ani ölüm riskini ortadan kaldırmak için de anne sütü çok ama çok önemli. Siz de bebeklerinizi anne sütünden mahrum etmemeli ve elinizden geldiği kadar doğduktan itibaren 6.aya kadar emzirmelisiniz.
Bebeği Sırt Üstü Yatırın
Bebeğin yatış pozisyonu oldukça önemlidir. Henüz 1 yaşını geçmemiş bebeklerin yan veya yüz üstü yatırılması kesinlikle önerilmiyor. Çünkü bebek henüz vücuduna hakim olamadığı için havasız kalarak ölüme neden olabiliyor. Bu şekilde de kusma ihtimali var diyorsanız bebeği sık sık kontrol etmelisiniz ya da kusmaya meyilli bebekler için yan yatış yastığı alıp kullanabilirsiniz.
Bebek Yatağı Yumuşak Olmamalı!
Eğer bebeğinizin yattığı yatak çok yumuşak ya da içe göçen şeklinde ise bu durumda da dikkatli olmalı ve bebeği bu tarz zeminlerde yatırmamalısınız. Bebeğin çarşafı da her daim gergin olmalıdır yoksa bebek hareketleri ile ağzı ve burnu kapanarak geri dönülmez sonuçlara yol açabilir.
Aynı Odada Uyuyun!
Bebeğinizle aynı odada olmanız ona güven verecektir fakat aynı yatakta yatmak için 6. Ayı beklemeniz doğru olur. Yoksa yine uyku esnasında ya da bebeği emzirirken uyuduğunuzda solunum yollarını kapatabilir ve bebeğin ani ölmesine sebep olabilirsiniz.
Yapılan diğer araştırmalar da ise bebeğin sigara dumanı ile temas etmesi dumana maruz kalması, odanın çok sıcak olması, annenin gebelik sırasında sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddeleri içmesi, bebeği kalın örtüler ile örtmek gibi çeşitli nedenlerden bebeklerin ani şekilde öldüğü saptanmıştır.
Ani bebek ölümlerinin önüne geçebilmek için kesinlikle onu anne sütünden mahrum bırakmayın. Bebeğin beşiğine ya da üstüne çeşitli eşyalar asmayın ya da koymayın ve bebeğin aşılarını zamanında yaptırarak ani ölüm riskinden koruyun.