Sağlık

Halüsinasyon Tedavisi ve Sebepleri Nelerdir?

Bireyin gerçekte var olmayan obje veya nesneleri kendi zihninde aslında varmış gibi görmesi, duyması, hissetmesine halüsinasyon görmek denir. Bu durum halk arasında gerçekte var olmayan şeylerin görülmesi olarak geçer. Fakat gerçekte olmayan ve zihin içerisinde yaratılan objelerin kokusunu almak veya onlara dokunmakta bu tanımın içerisine girmektedir.

Bireylerin halüsinasyon görmelerini tetikleyici birçok sebep olabilir. Halüsinasyonlar, sinir sistemi hastalıklarından veya şizofreni gibi akıl sağlığı bozukluklarından da ortaya çıkabilir. Çevrenizde halüsinasyonla maruz kalan bireyler varsa doktora gözükmeniz gerekmektedir. Günlük yaşantınızı olumsuz etkileyen halüsinasyonların tedavisi, ortaya çıkma nedenlerine göre farklılıklar gösterir.

Halüsinasyon Çeşitleri Nelerdir?

Günlük hayatta karşılaştığınız halüsinasyonlar farklı varyasyonlarda olabilir. Örneğin dışarıdan nereden geldiğini anlamadığınız bir takım sesler veya zihninizin içinde birbirleriyle konuşan sesler duyabilirsiniz. Aslında hiç orada olmayan bir nesneyi oradaymış gibi görebilirsiniz. Bunlar görsel halüsinasyonlardır. Vücudunuzda dolaştığını hissettiğiniz şeyler veya karşınızdaki birinin vücudunda gezinen böcekleri görmeniz de bu tip halüsinasyonlara örnek olarak verilebilir.

Sizin üzerinizden veya etrafınızdan kötü kokular geldiğini sandığınız halüsinasyonlar Olfaktörel olarak adlandırılmaktadırlar. Gün içerisinde yiyip içtiğiniz yiyecekler veya içeceklerden alışılmışın dışında bir tat hissetmenizde bu hastalığın çeşitleri arasında yer almaktadır. Çevrenizde birileri olmadığında durup dururken gıdıklandığınızı hissedebilirsiniz.

Halüsinasyon Sebepleri Nelerdir?

Migren: Migren hastalığına sahip olan kişilerin üçte biri görsel halüsinasyonlar görmektedir. Bu halüsinasyonlar genellikle renkli hilal şeklinde görülen ışıklardan oluşmaktadır.

Beyin Tümörü: Beyin tümörünün beynin neresinde olduğuna göre farklı halüsinasyonlar görülmektedir. Tümör beynin görme işlemini yerine getirdiği bölgede ise birey aslında olmayan objeler veya nesneler görebilir.

Epilepsi: Epilepsi hastası bireylerin geçirdikleri nöbetler halüsinasyon görme riskini de arttırmaktadır. Görünen halüsinasyonlar, geçirilen nöbetlerin beynin neresini etkilediğine göre farklılık gösterir.

Yüksek Ateş: Yüksek ateş şikayeti olan çocukların bazıları halüsinasyonlar görebilmektedir. Çocuğunuzun ateşi 38 santigrat ve üzerindeyse veya bir takım halüsinasyonlar gördüğü konusunda endişeleriniz varsa doktora başvurmanızda fayda var.

Uykusuzluk: Yeterli düzeyde uykunuzu alamadıysanız veya birkaç gün uyumadıysanız bu durum sizin halüsinasyon görmenize yol açabilir.

Şizofreni: Şizofren hastalığına sahip kişilerin yüzde yetmişine yakını görsel halüsinasyon görmektedir ve kişilerin yüzde altmış ile doksanı gerçekte olmayan sesler duymaktadır.

Parkinson Hastalığına Sahip Bireyler: Bu hastalığa sahip olanların yarısına yakını aslında olmayan objeler görmektedir.

Halüsinasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gördüğünüz halüsinasyonlardan rahatsızlanıp doktora başvurduğunuzda, doktorun öncelikle yapacağı iş halüsinasyona sebebiyet veren durumu bulmak olacaktır. Size önceki hastalıklarınızı sorar ve fiziksel olarak muayene eder veya semptomlarınızla ilgili detaylar öğrenmek için size bir takım sorular yöneltir. Ayrıca bu hastalığın sebebinin belirlenmesi için bazı testler yapılması istenebilir.

Terapistlerle yapılan seanslar da halüsinasyon tedavileri arasında bulunmaktadır. Bilişsel davranış tedavisi uygulanan hastaların semptomları tedaviye olumlu sonuçlar verebilmektedir. Çevrenizde halüsinasyon gören birilerine rastlarsanız onun yanında olmaya çalışın. Çünkü halüsinasyonlar esnasında tetiklenen paranoya gibi duygular hastanın riskli hareketler ve davranışlar göstermesine sebebiyet verebilir. Onların yanında olup doktora gittiği zamanlarda onlara manevi destekte bulunun.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.