Migren ağrısının oluşumu herhangi bir gün içerisinde aniden gelişen baş ağrıları ile başlar. Migren belirtileri başında gelen şiddetli baş ağrısı nöbetleri yılda 1 veya 2 defa görülebileceği gibi bir ay içinde birçok kez görülebilir. Migren nöbetlerinin bir çoğunda şiddetli ağrılar görülebilir. Migren ağrılarını diğer ağrılardan ayıran en önemli etken migren ağrısıyla birlikte ışık ve sese karşı duyarlılığın artması veya bulantıların ortaya çıkmasıdır. Migren ağrısı, baş ağrıları arasında en şiddetli olanıdır ve bu yüzden günlük işleri yapmakta güçlük çekilebilir.
Migren Belirtileri Nelerdir?
Migren ağrılarının en bilinen belirtisi şiddetli baş ağrılarıdır. Bazı durumlarda migren ağrılarının şiddeti çok fazladır. Bu şiddetler nedeniyle işlerinizi yapamaz hale gelebilir veya ağrılara katlanamayıp yatakta dinlenmek zorunda kalırsınız. Bir diğer belirtisi ise başın bir kısmında görülmesidir. Bu ağrı başın bir kısmından öteki kısmına da geçebilmektedir. Migren baş ağrısı genellikle göz veya gözün arkasında veya şakaklarda görülür. Kulak arkası, başın arka kısmı veya alın bölgesi migren ağrısının çok sık görüldüğü bölgelerdir.
Migren belirtileri arasında depresif duygu, gereğinden fazla ve sebepsiz neşelenme, durgunluk, konsantrasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı, kelime bulmakta zorlanma, ışık ses ve kokuya karşı olan duyarlılıkta görülen artış, aşırı iştahlılık veya tam aksine iştahsızlık durumu, kabız veya ishal gibi durumlarda gösterilebilir. Migren nöbetleri geçirdiğinizde ses veya ışığa olan duyarlılığınız aşırı bir şekilde arttığı için bunlara maruz kaldığınızda ağrılarınızın şiddeti epeyce artacaktır. Migren belirtilerinden birisi olan kokuya olan duyarlılığınızın artması nedeniyle kullandığınız parfümlerin kokuları bulantınızı arttırabilir ve bulantıların artmasıyla kusabilirsiniz.
Tüm bu belirtilerin haricinde başka bir migren belirtisi de aura’dır. Aura baş ağrısından önce gördüğünüz nörolojik belirtilerdir. Migren aurası duyusal (el, dil veya ağız bölgesinde görülen karıncalanma veya uyuşukluklar) veya görsel (titreyen parlak ışıklar) olabilir. Migren auraları 10 dakika ile 30 dakika arasında sürerler.
Migren Nedenleri Nelerdir?
Genetik faktörler migren baş ağrısının ortaya çıkmasındaki en önemli faktörlerden biridir. Aile fertlerinizden birinde migren ağrısı varsa eğer sizin de migren ağrılarına sahip olma olasılığınız %40’tır. Anne ve babasında migren ağrıları görülen bir kişinin, migren hastası olma olasılığı %75’tir. Migren ağrılarının nedenleri genetik faktörler olabileceği gibi hormonal değişimler nedeniyle de şiddetli migren ağrılarına maruz kalabilirsiniz. Bu yüzden kadınlarda migren ağrıları görülme oranı erkeklere göre 3 kat daha fazladır. Migren ağrıları genellikle tek bölgede yoğun olarak görülür.