Pikniklerde klasik haline gelmiş olan mangal tavuk, et ve balığın en lezzetli hallerinin yapıldıkları bir pişirme tekniğidir. Özellikle yiyeceklerin yanlış pişirilmeleri sebebiyle oluşabilecek kimyasalların kansere neden olabileceğine uzmanlar dikkat çekmektedirler. Mangaldan tam anlamıyla keyif alabilmek ve yiyecekleri doğru ve sağlıklı bir biçimde pişirebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
İşlemiş Etten Kaçınılmalı
Sosis, sucuk gibi işlenmiş etler mangalda pişirme sırasında diğer et çeşitlerine göre kanserojen madde oluşturma riski çok daha yüksek olan et türleridir. Bu sebeple bu işlemiş etlerin tüketimi tavsiye edilmemektedir.
Etlerin Ateşle Temasını Engelleyin
Etlerin ateşe temas ettikleri zaman ya da 15 santimden yakın bir mesafede bulundukları zaman kanserojen etki oluşturmaları riski artmaktadır. Bu sebeple et ve ateş arasında en az 15 santim mesafe bulunmasına dikkat edilmelidir.
Et Terciği ve Pişirme Yöntemleri
Zararlı bir kimyasal olan polislik hidrokarbon maddesi ısının etkisi ile etten damlayan yağın ateş üstüne gelip buharlaşarak yeniden ete ulaşması sonucunda oluşmaktadır. Damlamanın en aza indirgenebilmesi için yağsız et türlerinin tercih edilmesi sağlık açısından daha uygun olacaktır. Et üstünde yağ varsa eğer bu yağlı kısımların temizlenmesinden sonra etlerin pişirilmesi gerekir.
Büyük parçalı etlerde küçük parçalara ayrılmış etlere oranla pişirme süresi çok daha uzun olacağı için mangalda kalma süreleri de uzamaktadır. Bu ise kanserojen madde oluşma riskinin armasına neden olacağından mangal yaparken küçük parçalara ayrılmış etlerin kullanılmasında yarar var.