Sağlık

Omega-3 Yağ Asitleri Hakkında Merak Edilenler

Omega-3 yağ asitleri bilimsel araştırma ile kanıtlanmış birçok hastalığa karşı bizleri korumaktadır. Zihin sağlığından gözlerin iyi görmesine, kalp krizi risklerini azaltmasına ve vücudu kansere karşı korumasına kadar bir çok faydası saptanmıştır.

Vücut sağlığı için düzenli olarak tüketilmesi gereken Omega-3 eğer eksik kalırsa uyku sorunları, depresyon, unutkanlık vb. hastalıklara neden olmaktadır.

Omega-3 yağ asitleri insan vücudu tarafından üretilmez bu nedenle dışarıdan alınması gerekmektedir. Doymamış yağ asitleri olan Omega-3 beynimizin 3’de 1’ini oluşturmaktadır.

Omega-3 yağ asitleri hangi besinlerde vardır?

ALA, EPA ve DHA olarak kısaltılan omega-3 yağ asitleri 3 çeşittir. Hayvanlar besinlerde bulunan bu vitamin soğuk sularda yaşayan balıklarda bol miktarda bulunur. Bu yağ asitleri sayesinde balıklar soğuk suya karşı kendilerini korumaktadır.

Omega-3’den zengin balık türleri arasında hamsi, lüfer, Norveç somonu bulunur. Ayrıca uskumru, sardalya, alabalık ve konserve ton balık içerisinde de omega-3 yağ asitleri yer alır.

Bitkisel kaynaklı olarak ise ceviz, keten tohumu, chia tohumu, keten yağı, avokado, turp tohumu, taze fesleğen, kurutulmuş nane, asma yaprağı ve soya yağı içinde omega-3 bulunur.

Omega-3 Yağ Asitleri Faydaları

Beynin ve gözde ki retinanın yapısal olarak sağlıklı olabilmesi için omega-3 yağ asitleri alınmalıdır. Eğer yeteri kadar somon, hamsi gibi hayvansal gıdalar alınmaz ise görme problemleri ortaya çıkmaktadır.

Cilt Dostu Omega-3 Yağ Asitleri

Cilde faydalı olan omega-3 yağ asitleri nasıl ki beyin ve gözün yapısal öğeleri içerisinde yer alıyorsa aynı şekilde derinin yapısal olarak sağlıklı kalması için de gerekmektedir. Nemli, pürüzsüz ve yumuşak bir tene sahip olmak için bu besinleri tüketin.

Cildin yağ dengesini sağlar, saç diplerinde ki iltihaplanmayı önler, akneye meyilli ciltleri güzelleştirir ve cildin erken yaşlanmasının önüne geçer.

Bebek Gelişiminde Önemli Rol Oynar

Omega-3 özellikle hamile annelere sıklıkla önerilmektedir. Bunun nedeni  ise bebeğin zeka gelişiminde büyük rol oynamasıdır. Beyin gelişimini etkileyen omega-3 yağ asitleri sosyal zekası gelişmiş, davranışsal problemleri daha az olan, gelişme güçlüğünün önüne geçen bireyler oluşturur. Otizm, beyin felci, dikkat bozukluğu ve hiperaktivite gibi sağlık sorunlarının riskini ise azaltır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.