Sağlık

Depresyon Türleri ve Belirtileri Nelerdir?

Görülen bütün depresyon türleri birbirinden farklıdır. Depresyon türleri arasında en yaygın olanları kronik depresyon ve klinik depresyon olarak geçen majör depresyondur. Benzer depresyon türleri arasında gözlenen belirtiler, bütün depresyonlu hastalarda aynı şekilde olmaz. Her bireyin yaşadığı depresyon türü farklıdır. Yaşanan depresyonların belirtileri de birbirinden farklı olacaktır. Depresyon türleri ve belirtileri arasından bir tanesine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız psikiyatrist ile görüşmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Depresyon Türleri ve Belirtileri

Çeşitli depresif hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan depresyon türleri ve belirtileri hakkında bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Majör Depresyon

Normal günlük yaşamın gidişatını olumsuz etkileyen depresyon türüdür. Majör depresyon klinik depresyon olarak ta bilinir. Depresif semptomlar, Istıraplara veya fonksiyon bozukluklarına sebep olabilir. Majör depresyon görülen kişiler sürekli ve derin bir umutsuzluk ve çaresizlik hissiyatına kapılırlar.

Majör Depresyon Belirtileri

  • Depresif ruh hali veya olaylara karşı ilgisiz kalma, önceden keyifle yapmış olduğu aktivitelerden keyif alamama, uyku problemi yaşama, yemek yiyememe gibi belirtiler, majör depresyonun belirtileri arasındadır.

Kronik Depresyon

Kronik depresyon hastaları ellerinde olan zamanın ve enerjinin çoğunu işlerine ayırırlar, sosyal etkinlikler ve hobilerine çok fazla zaman ayırmazlar. Depresif ruh hallerini ve durgunluklarının önüne geçmeye çalışır gibi, ağır biçimde ve bağlılıkta çalışırlar. Kronik depresyon iki yıl gibi uzun süre devam eder. Majör depresyondan daha az şiddetli olduğu için bireylerin günlük yaşamlarını etkilemez. Kronik depresyona sahip olan bireyler tekrardan majör depresyon geçirebilirler.

Kronik Depresyon Belirtileri

  • Depresyona girmiş kişi mutsuz ve neşesizdir, zevkle yaptığı etkinliklere olan ilgisi zayıflamıştır, kendisini halsiz ve bitkin hisseder, sosyal etkinlikleri zayıflamıştır. Bu belirtiler en az iki yıldır devam ediyorsa kronik depresyon ortaya çıkar.

Atipik Depresyon

Atipik depresyonu diğer depresyon türlerinden ayıran en önemli fark bireyin duygu durumda gözlenen reaktifliktir. Bir diğer değişle atipik depresyonu olan birey tipik depresyon türlerinin tersine olumlu olaylarda mutlu olabilmektedir.

Atipik Depresyon Belirtileri

  • Uyku süresinin uzaması, çok fazla yemek yeme isteği ve kilo artışı, sosyal ilişkilerde, iş veya okul ilişkilerinde yaşadığı sorunlardan dolayı reddedilişlere karşı gösterdiği hassasiyet artar, yorgunluk veya el ve ayakların külçe gibi olduğu hissi Atipik depresyonun belirtileri arasındadır.

Manik Depresyon

Genellikle ataklarla ilerleyen ve yaşanan ataklar arasında iyileşme dönemi olan hastalıktır. Yaşanan bu ataklar bahar ve yaz dönemlerinde mani olarak, kış ve sonbahar dönemlerinde ise depresyon olarak gözlenir. İlk ataklar genellikle 20’li yaşlarda ortaya çıkar ve kadın ila erkekler arasında görülme oranı eşittir.

Mani Belirtileri

  • Manide genellikle iştah artışı gözlenir ve birey hayatında hiç olmadığı kadar yemek yeme ihtiyacı duyar. Manik insan kendisini oldukça zeki, önemli ve güçlü hissederek her şeyi çözebileceğine inanır. Birey sürekli enerjiktir. Sürekli gezer, koşuşturur ve dinlenme gereksinimi duymaz. Sürekli çevresine güler ve herkesle sohbet eder. Hasta bu kadar neşeli olmasına karşın çok kolay bir şekilde sinirlenebilir. Manik hasta çok hızlı bir şekilde birden çok şeyi aynı anda düşünebilir ve bu düşüncelerine engel olamaz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.