Sağlık

Ağız İçindeki Beyaz Yaralar Nasıl Geçer?

Ortada hiçbir sebep yokken ağız içinde oluşan beyaz yaralar küçük boyutlu olmalarına rağmen bireylerin günlük yaşantılarını kötüye çevirebilirler. Halk arasında ağızdaki beyaz yaralar olarak bilinirler ancak onlara aft denilmektedir. Bu sağlık sorunuyla karşılaşanlar ağız içindeki beyaz yaralar nasıl geçer? sorusuna cevap aramaktadırlar.

Ağız İçi Beyaz Yaralar Nasıl Geçer?

Ağızda oluşan küçük ve beyaz yaralar için hiç bir tedavi uygulanmadığı durumlarda yaklaşık 10 gün içerisinde bu yaralar kendi kendine iyileşmektedir. Bu süre zarfında ağrıları biraz olsun azaltmak ve bu süreci daha hızlı sonlandırmak için asit içeren içeceklerin ve aşırı sıcak besinlerin tüketilmesine ara verilebilir. Su dolu yarım bardağın içine bir tatlı kaşığı tuz dökerek iyice karıştırılarak hazırlanan tuzlu su ağızda bir kaç defa gargara yapılabilir.

Aft Nasıl Geçer?

Ağız içindeki beyaz yaraları geçirmek için uygulayabileceğiniz başka bir yöntem yarım tatlı kaşığı karbonata su ekleyerek macun kıvamına getirip yaranın bulunduğu bölgeye sürmektir. Karışımı yaklaşım 10-15 dakika kadar orada bekletip temiz bir suyla gargara yapabilirsiniz. Antiseptik özelliği bulunan, içerdiği bolca mineral ve vitaminlerle bal bu yaraların tedavisi için kullanılabilir.

Kullanacağınız balın içerisine herhangi bir katkı maddesi katılmadığına emin olun. Çay kaşığı kadar aldığınız balı aftın üzerine sürün. Dilerseniz kaşıkla balı yaranın üzerine sabitleyebilirsiniz. Balı yaranın üstünde 5 dakika beklettikten sonra ağzınızı çalkalayın. Bu yöntem canınızı biraz acıtacaktır.

Aft Nedir?

Herkesin hayatının bir anında karşısına çıkan ağız içindeki beyaz yaralar (aft) bireylerin çok şiddetli ağrılar çekmesine sebep olmaktadır. Bu yaralar genellikle sarı ve beyaz renkte olabilmektedir. Aftların sayıları bazen birden fazla olabilmektedir. Bu yaraların oluşmasındaki neden tam olarak bilinmese de doktorlar genellikle bireylerin bağışıklık sistemindeki zayıflık veya aşırı stres altında kalmalarının aft oluşumunu etkilediğini düşünmektedirler.

Fakat sık sık tekrarlayan ve yaklaşık olarak 1cm boyutunda olan aftlar behçet hastalığı habercisi olabilir. Behçet hastalığının belirtileri arasında gözlerde, damar ve eklemlerde iltihaplanma, ağızda tekrarlayan aftlar ve kanın aşırı derecede pıhtılaşması yer almaktadır. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında erken teşhis için doktora gözükmek en iyi çözüm olacaktır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.