Eğitim

Üniversiteler Arası Geçiş Türleri Nelerdir?

Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Ek Madde 1, üniversitede ilk senenizi iyi ya da kötü bir şekilde bitirdiniz yeni seneye yeni bir üniversitede beyaz bir sayfa ile başlamak istiyorsunuz fakat okuduğunuz senenin boşuna gitmesini de istemiyorsanız YÖK’ün bizlere sunduğu bu birkaç geçiş sisteminden yararlanabilirsiniz. Bu geçişler nelerdir nasıl başvurulur?

Kaç Çeşit Geçiş Türü Var?

Erasmus, Farabi gibi programları saymazsak 3 çeşit üniversitelerarası geçiş sistemi bulunmakta. Bunlardan ilki

  • Yatay Geçiş: Bir üniversiteden geçiş yapmak istediğiniz üniversiteye şartları sağlayabildiğiniz taktirde halihazırda okuduğunuz seneden devam etmek kaydıyla yapılan geçiş sistemidir. Genel olarak; 3 GANO, Alttan ders olmaması istenir. Bazı üniversiteler ayrıca sınavda yapabilmektedir. (Bkz. BESYO, Gastronomi vb.)
  • Dikey Geçiş: Puanınız 4 senelik herhangi bir üniversiteye yetmemesi halinde YÖK’ün uyguladığı bir sistemdir. Öncelikle bir 2 senelik bölüm bitirmeniz gerekmekte ardından Dikey Geçiş Sınavına girerek istenilen dereceyi yaptığınız zaman istediğiniz herhangi bir okulun 4 senelik bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Ders muafiyetlerini sayıp saymamak o okula kalmış bir durum.
  • Yatay Geçiş (Ek Madde-1): Henüz yeni bir sistem olan Ek Madde-1 benim de kullandığım bir sistem ve oldukça kullanışlı. Şahsi fikrim olarak YÖK’ün son zamanlarda uygulamaya soktuğu en güzel sistem olduğu kanaatindeyim. Mantığı aynı Yatay Geçiş gibi fakat istenilen herhangi bir şart bulunmamakta. Yalnızca üniversiteye girdiğiniz sene puanlarınız önemli.

 

Şöyle bir örnekle açıklayalım.

2015 senesinde YGS ve LYS puanlarınız ortalama 300 civarında. Diyelim ki Uludağ Üniversitesine YGS-2 Puan türünden 320 puan ile yerleştiniz fakat beğenmediniz ve değiştirmek istiyorsunuz. Gitmek istediğiniz üniversitenin puanı sizin o seneki 320 puanınızı geçmemesi gerekmekte. 2016 yılında gitmek istediğiniz üniversite isterse 400 puana çıksın eğer sizin yerleştiğiniz zaman aralığında puanı 320’nin üzerinde değil ise kabul edilmeniz çok büyük olasılık.

Yapabilir miyim? Zor olur mu? Şeklinde korkuları kafanıza takmanıza hiç gerek yok çünkü gittiğiniz üniversitede hocalarınızın yardımcı olacağına hiç şüphem yok. (İstisnai durumlar olabilir.)

Ders Seçimleri Nasıl Yapılıyor?

Eski üniversitenizden aldığınız Ders İçerikleri Dokümanı belgesini başvuru dosyanızın içerisine koyuyorsunuz ve beklemeye başlıyorsunuz. Genel olarak okulların açıldığı ilk hafta içerisinde Muaf Dersleriniz belirleniyor ve o seneki danışman hocanıza gidip beraber ders seçimlerinizi yapıyorsunuz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.