Acil Durum ve Afet yönetimi bölümü, temel olarak kamu yararına faaliyet gösteren öncü kişilerin yer aldığı bir meslek grubudur. Bu kişiler ön lisans eğitimi alıp hızlıca meslek içerisinde faal olarak görev alabilmektedir. Ancak günümüzde tam olarak mesleğin konumu belirlenememiştir. Çeşitli topluluklar, STK’lar içerisinde Afet yönetimi mezunları görev alabilmektedir.
Bölüm üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksek okullarına dahildir. Bölüme kayıt olmak için gerekli olan TYT (Temel Yetenek Testi) puanı ile yerleşilmektedir. TYT’de ön lisans programlarında baraj 150 puandır ve üstündeki puanı alan adaylar tercih yapabilmektedir. Bununla birlikte öğrencilerin acil durum ve afet yönetimi bölümüne yerleştikleri puanlar üniversiteden üniversiteye değişse de genellikle Afet yönetimi taban puanları 200 ile 300 arasında değişmektedir.
Acil Durum ve Afet Yönetimi Ne İş Yapar
Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümünden mezun olunduğu zaman çeşitli meslek gruplarına dahil olunabilmektedir. Genellikle bu meslekler kamu yararına çalışan kurumlar içerisinde faaliyet göstermektedir. Bölüm mezunlarının görev alabildiği kurumlar aşağıda yer almaktadır.
- AFAD (Afet ve Acil Durum Başkanlığı)
- İtfaiye teşkilatı
- Sivil Savunma Arama ve Kurtarma birlikleri
- Kızılay gibi sivil toplum kuruluşları
- Hastaneler
- Belediyelerde iş imkanına sahip olabilir.
Afet yönetimi mezunları; afet ve acil durum öncesinde eğitim ve tedbirler konusunda görev alabilmektedir. Herhangi bir acil durum esnasında ise arama ve kurtarma çalışmalarını sağlamakla sorumludurlar. Nitekim aciliyet durumu sonrasında ise durum analizi ve destek ile mümkün olan iyileştirmeler konusunda görev almaktadır.
Acil Durum & Afet Yönetimi İş İmkanı
Bölüm tercihi yapılırken en çok dikkate alınan hususlardan biri Acil Durum ve Afet yönetimi atama puanı ve atama sayısıdır. Bu bölümün iş imkanları ne yazık ki mezunları pek memnun etmez. Atama kontenjanı çok düşük olduğu için iş olanağı yok denecek kadar azdır. Türkiye bir afet ülkesi olmasına rağmen ne yazık ki bu bölüme gereken önem verilmemekte ve kontenjan açılmamaktadır.
Acil Durum Afet Yönetimi DGS Geçiş
Bu bölüme yerleşip sonrasında iş olanakları/gelecek kaygısı gibi sorunlardan dolayı kişiler bölüm değiştirmek isteyebilmektedir. Ancak burada alternatif olarak bölümden mezun olduktan sonra DGS(Dikey Geçiş Sınavı) ile başka lisans bölümüne geciş yapılabilmektedir. Her bölümün dikey geçişe olanak sağladığı başka bölümler sınırlandırılmıştır. Acil durum ve afet yönetimi mezunları DGS ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına geçebilmektedir. Nitekim lisans eğitimi almış kişilerin atanmaları daha kolay olmaktadır.
Acil Durum Afet Yönetimi Maaşları 2021 Ne Kadar?
Afet yönetimi ön lisans mezunları çalıştıkları kurumdaki faaliyetlerine göre farklı maaşlar alabilmektedir. Ancak 2021 yılı itibariyle 3.000 – 4.500 TL arası bir maaş skalası görülmektedir. Nitekim bu ücret devlet kurumlarında geçerlidir. Özel sektördeki maaşlar daha fazla veya düşük olabilmektedir.