İnternet

İnternet Hızını Öğrenme ve Hız Testi Yapma

Yeni yazımızda internet hızınızı nasıl öğrenebileceğinizi anlatacağız. İşte internet hızınızı test etme yöntemi ile ilgili detaylar…

İnternet Hız Testine Geçmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternet hızını test etmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki modemin kapatıp açılmasıdır. Çünkü modem uzun süre kesintisiz bir şekilde çalıştığında hem RAM hem de işlemcisi yorulmaktadır. Bu nedenle internet hızı ölçümü yapmadan önce ilk etapta modeminizi kapattıktan sonra 10 saniye bekleyip ardından yeniden başlatmanız gerekmektedir. Böylece modem tam performans ile çalışacak ve hız testinizin de doğru sonuç vermesine yardımcı olacaktır.

Modem ile kullanmakta olduğunuz, hız testi yapacağınız cihazın arasındaki mesafenin fazla olmaması gerekmektedir. Bazen cihaz ve modem çok uzak olduğunda sinyaller karışabiliyor ve iyi sonuç alınamıyor. Bu unsura dikkat edilmesi önem arz etmekte olup, doğru sonuç alınabilmesi için modem ile kullanılan cihaz birbirine yakın konumda olmalıdır. 

Modeminizi ayarlamanızın ardından dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da yüksek veri alışverişi yapan programlar bulunmakta ise onları kapatmaktır. Bilgisayarınızda bulunmakta olan download programları internet hız testi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu nedenle internet hız testini gerçekleştirdiğiniz sırada internetiniz aracılığıyla indirme yapılmaması önem arz etmektedir. Hız testi sayfasının dışındaki açık olan sayfa ve uygulamaları da kapatmanızı öneririz. Böylece internet hızı testinden daha doğru bir sonuç alabileceksiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da modeme sadece test yapılan cihazın bağlı olduğundan emin olmaktır. Farklı cihazlar modeme bağlı ise ve internet kullanıyorsa o halde hız testiniz yine doğru bir sonuç vermeyebilir. 

Hız Testindeki Terimler

Download 

 En kaba tabir ile indirme hızı anlamına geliyor. Mega Bit Per Second (Mbps) birimi ile ölçülen download hızı önemli bir değer olup servis sağlayıcıların müşterilerine satış yaparken vadettiği temel hızdır. Örneğin internet sağlayıcınız size 16 Megabit internet bağlı olduğunu söylüyorsa o halde yapacağınız testin sonucunda 16 Megabit veya ona yaklaşık bir değer görmeniz gerekiyor. 16 Megabit bir internet hızınız var ise ancak 8 Megabit internet download hızınız bulunuyorsa bu büyük bir sıkıntıya işaret etmektedir. Bu gibi durumlarda internet sağlayıcınız ile iletişime geçmenizi öneririz.

Upload

En kaba tabiriyle yükleme hızı olup, serverlara gönderilmekte olan veri hızını gösteren değerdir. Yükleme hızınızı belirlemekte olan bu kıstas, internet üzerinden yapılan görüntülü arama, büyük dosyalar yükleme , online oyun oynama gibi durumlarda işe yarıyor. Upload hızı genellikle download hızından çok daha düşük olur. Ancak bahsettiğimiz aktiviteleri başarılı bir şekilde yapabilmek için iyi bir Upload hızına sahip olmak şarttır.

Ping

Packet Internet Network Groper metninin kısaltılmış hali olup ‘İnternet Paketi’ anlamına gelen bir Türkçe karşılığı bulunuyor. Reaksiyon süresi anlamına gelmekte olan ping, verinizin diğer sunucuya gidip gelme süresini ölçüyor. Ping süresi yurt dışından bir veriye bağlanmaya çalıştığınız zaman artar.  Ping özellikle online oyunlarda çok önemli. Ping ne kadar düşük olursa oyundaki bağlantı kalitesi de o kadar iyi oluyor. Aynı zamanda Netflix, YouTube gibi platformlardan video izlerken takılma yaşamamak adına da önemlidir. 0 – 10 arası Ping değeri çok kaliteli, 10-30 arası ping değeri kaliteli, 30-40 ping aralığı ise idealdir. Daha üzeri ping seviyeleri sunucuda herhangi bir yoğunluk olduğu zaman sıkıntı yaşanmasına neden olabiliyor.

İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır?

Hız testini gerçekleştirmek için kendi kullanmış olduğum internet sitesini önerebilirim. Muhtemelen sizin de daha önce duymuş olduğunuz speedtest.net internet sitesinden bahsediyorum. Hız testinizi gerçekleştirmek için yapmanız gereken tek şey speedtest.net internet adresine girmek ve ardından orta bölümde bulunan Go butonuna basmaktır. Ardından Ping, Download ve Upload hızları bir süre test edilecek ve sonuçlar ekranınızda açıkça yazacaktır. 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.