Teknoloji

CCleaner Nasıl Kullanılır? Özellikleri Nelerdir?

Bilgisayarlarımıza kurduğumuz oyunlar, programlar veya indirdiğimiz müzik ve filmleri bir dahaki sefer daha hızlı açabilmemiz için sistem bu dosyalar için belli bir miktar önbellek alanı ayırmaktadır. Ayrılan önbellekleri silmediğimiz zaman sabit disk üzerinde yer işgal edilmeye devam etmektedir.

Bunun haricinde indirilen program veya oyunlar bilgisayardan kaldırıldığı zaman geride iz bırakırlar. Silinen uygulamalardan geriye kalan izler .dll uzantılı hatalar çıkartabilmektedir. Dll uzantılı hatalarının çözümü için kullanılabilecek uygulamaların başında CCleaner geliyor. CCleaner uygulamasını ücretsiz olarak kullanabileceğiniz gibi ücretli sürümü de mevcuttur. CCleaner programını önbellek temizlemek için kullanabilir veya bilgisayar bakımını bu uygulama üzerinden yapabilirsiniz.

CCleaner Nasıl Kullanılır?

CCleaner programını ilk açtığınızda üst menüde bilgisayarınızın sahip olduğu donanımların yazdığı çok sade bir arayüz sizi karşılıyor. Programın sol tarafında sorununuzu çözmek için kullanabileceğiniz 4 menü bulunuyor.

Cleaner: Cleaner menüsü içerisinde Windows ve uygulamalar olmak üzere iki ayrı menü bulunuyor.

  • Windows menüsü içerisinde Microsoft Edge, Internet Explorer, Windows Gezgini, Sistem ve Gelişmiş ayarlar varsayılan olarak sıralanmış. Internet Explorer ve Microsoft Edge içerisinden internet geçmişinizi, çerezleri, kayıt formlarını ve önceden yapmış olduğunuz indirmelerden geriye kalan verileri temizleyebilirsiniz. Windows Gezgini içerisinden önceden yaptığınız işlemleri, çöp kutusuna attığınız dosyalarınızı, sistem tarafından otomatik olarak kayıt edilen geçici dosyaları ve benzer özellikte olan dosyaları sabit diskinizde gereksiz yer tutmaması için temizleyebilirsiniz.
  • Uygulamalar menüsünde ise bilgisayarınıza kurduğunuz farklı tarayıcıların (örneğin Chrome, Firefox/Mozilla, Opera gibi) internet geçmişi, önbellek dosyaları, çerezler gibi sabit disk kapasitenizi azaltan dosyalarını bularak temizlemenize imkan sağlıyor. Ayrıca diğer yazılımların sisteminizde bıraktığı gereksiz izleri de tarama yaparak temizleyebilirsiniz.

Bu menüler içerisinde taramak istediğiniz dosyaları işaretledikten sonra alt menüde bulunan Analiz tuşuna basarak gereksiz dosyaların taranması işlemini başlatabilirsiniz. Analiz bittikten sonra uygulamaların gereksiz dosyalarının bilgisayarınızda ne kadar yer tuttuğuna dair bilgileri net bir şekilde görebileceksiniz. Buradan sonra sağ alt tarafta bulunan Temizliğe Başla tuşuna basarak temizleme işlemini başlatabilirsiniz.

Kayıt Defteri: CCleaner içerisinde kullanırken en dikkatli olunması gereken kısım burasıdır. Kayıt defteri, sistem kararlığını önemli ölçüde etkileyen bilgilerin saklandığı bölümdür. Kayıt defterinin bütünlüğünü sağlayarak sistem kararlılığını arttırmak için bozuk veya kayıp DLL dosyalarını, kullanılmayan dosya uzantıları, yazı tipleri, yükleyiciler ve Windows hizmetleri gibi bir sürü değişik başlık altındaki sorunları buradan taratabilirsiniz. Aynı şekilde alt menüde bulunan Sorunlar için Tara! tuşuna basarak hasarlı veya bozuk dosyaların taramasını başlatabilirsiniz. Tarama işlemi bittikten sonra sorununu çözmek istediğiniz hataları işaretleyerek sağ alt menüde bulunan Seçili Sorunları Çöz tuşuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Bunu yaparken karşınıza “Kayıt defterinde yapılan değişiklikler yedeklensin mi?” sorusu gelecektir. Bunu onaylamanızı tavsiye ederiz çünkü onarım sırasında herhangi bir hata ile karşılaşıldığı zaman önceki kayıta geri dönülerek sistemin daha büyük hasar almasının önüne geçebilirsiniz.

Araçlar: Araçlar menüsü içerisinde Geriyükle, Dosya Bulucu, Başlangıçta, Sistem Geri Yükleme ve Sürücü Temizleyici özellikleri bulunmaktadır.

  • Geriyükle (kaldır) penceresine girdiğinizde bilgisayarınızda kurulu olan uygulamaların listesine ulaşabilirsiniz. Burada gördüğünüz uygulamalar içerisinde bilgisayarınızdan kaldırmak istediğiniz uygulamayı seçerek sağ taraftaki Geriyüklemeyi çalıştır tuşuna basarak bu uygulamayı bilgisayarınızdan tamamen silebilirsiniz.
  • Başlangıç penceresinde ise bilgisayarı ilk çalıştırdığınızda açılmasını istediğiniz veya istemediğiniz uygulamaları düzenleyebilirsiniz.
  • Dosya bulucu bölümünde sabit diskinizde bulunan aynı dosyaları taratabilirsiniz. Bu dosyalar içerisinde fazlalık olan veya hiç kullanmayacağınız dosyaları tamamen silerek sabit diskinizde yer açabilirsiniz.
  • Sistem Geri Yükleme içerisinde sistem kararlılığınızı düşüren hatayla karşılaştığınızda sistemi bir önceki geri yükleme noktasına geri döndürebilirsiniz. Bu işlemin pekte sağlıklı sonuçlar vereceği konusunda garanti veremeyiz. Son olarak Sürücü Temizleyici menüsünden sabit disk içerisinde bulunan verilerinizi veya boş alanları silebilirsiniz. Bu bölümün asıl işlevi sabit disk üzerinden sildiğiniz dosyalardan geriye kalan iz ve verilerin tekrardan dönüştürülmesinin önüne geçmektir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.