İşlemci tercihi yaparken belirgin olarak performans kaygısı ile araştırma yapılmaktadır. Özellikle işlemci nanometre değeri son yıllarda en çok araştırılan özelliktir. Intel ve AMD arasındaki rekabet geçtiğimiz son 3 yılda gitgide belirgin hale gelmiş ve AMD yeni işlemcilerinde Intel’e karşı üstünlük yakalamıştır. Bu üstünlüğü ise birincil olarak işlemci nanometre boyutu ile sağlamıştır.
İşlemci Nanometre Nedir?
İşlemci nanometre nedir sorusu nanometre biriminin temel olarak işlemcinin etkinliğini nasıl etkilediği yönünde sorulmaktadır. Bilindiği üzere işlemciler ufak donanımlardır ve içerisinde daha ufak çapta sektörler bulunmaktadır. Bu birimler üzerinde yer alan transistörler işlemcinin ana fonksiyonunu görmesini sağlamaktadır. Yıllar içerisinde işlemciler daha kompakt ve yoğun bir yapı halini alarak boyutları küçülmüştür. Bu sayede vaat edilen performans değeri de yükselmiştir. Ancak son on yıldır işlemcilerdeki nanometre değeri belirli bir noktada tıkanmış ve 14nm’den daha ufak boyutlara inememiştir.
Nanometre birimi milimetrenin milyonda biri değerindeki uzunlukları nitelendirmektedir. Bu denli ufak bir yapının stabilitesini sağlamak elbette firmalar için de kolay olmamaktadır. Ancak geçtiğimiz 4 yılda AMD marka işlemciler piyasada daha ufak nm değerine sahip işlemciler ile çıkmıştır. Bu durum ise kullanıcıların Intel’i tercih etme yönündeki tercihlerini sorgulatmıştır.
İşlemci Nanometre Ne İşe Yarar?
İşlemcilerin içerisindeki transistörler ana iş parçacıklarının kabiliyetini oluşturmaktadır. Bu birimler kendi içerisindeki yoğunluklarına göre daha hızlı iş yükü tepkimesi gösterebilmektedir. Özellikle transistörlerin daha yakın yani nanometre olarak daha ufak değerlerde yerleştirilmesi mümkündür. Bu sayede işlemci içerisinde daha fazla transistör alanı oluşturulabilmektedir. Ancak belirli bir boyutun altında işlemci üretimi yapmak daha fazla maliyet ve teknoloji gerektirmektedir. Nitekim tüketicilerin bu teknolojiye erişebilmeleri ise günümüz piyasalarında yeni yeni mümkün olmuştur.
7 nanometre işlemci 14 nanometre işlemci farkı nedir?
Piyasada büyük bir pazar payına sahip olan Intel uzun zamandır 14nm boyutundaki işlemcilerin daha performanslı olduğunu iddaa etmekte ve kullanıcılara bu ürünleri satmaktadır. Ancak marka bağımsız bireysel sistem toplayan kullanıcıların artmasıyla 7nm boyutundaki işlemcilerin daha fazla performans sağladığı görülmüştür. Özellikle bu performans artışı hem tepkime hızı hem de işlemcinin yük altındaki ısı dengesini sağlaması yönünde kendini göstermektedir. Zira daha ufak nanometre boyutuna sahip işlemciler daha az iş yükünde yüksek performans gösterebildikleri için ısınma konusunda da makul değerlere çıkmaktadır.
Temel olarak 7 nanometre işlemci üstünlüğü günümüzde daha kolay erişilebilir olmasından dolayıdır. Zira AMD markalı işlemcilerin daha ucuz fiyatlarda satılması ancak yüksek performans sunması bu yüzdendir. Intel tarafında ise halen 14 nanometre işlemci üretimi yapılmaktadır.