Finans

2018 Asgari Ücret Ne Kadar?

Hükümet, 2018 yılı için çalışanların merakla beklediği yeni asgari ücreti kararlaştırmak için bir araya geldi. Yapılan toplantı sonucunda 2018 asgari ücreti geçen yıla göre 199 TL arttırılarak net 1603 TL olarak belirlendi. 2018 yılında uygulanacak olan 1603 TL’lik asgari ücret hükümet ve işveren oylarıyla kabul edilirken, işçilerin temsilciliğini yapan Türk-İş muhalefet şerhi koydu. İşçi, işveren ve hükümet arasında uzunca bir zaman yapılan pazarlıkla Zam yüzde 14 oranına çıkartıldı.

İçindekiler

2018 Asgari Ücret

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aldığı kararda asgari ücret 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak 2018 asgari ücret net 1603 TL olarak açıklandı. 2018 yılında brüt asgari ücret tutarının 2029 TL, net ücretin ise 1603 TL olduğunu belirten Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından alınan karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

İşçilerin bir günlük çalışmaların bedeli olacak asgari ücretin 1 Ocak 2018 ila 31 Aralık 2018 tarihleri arasında 67,65 TL olarak belirlenmesi işçilerin temsilcilerinden gelen muhalefete karşılık oy çoğunluğuyla kabul edildi. Aynı şekilde alınan bu kararın Resmi Gazete’de yayımlanması için de oy birliğiyle belirlendi. Bu karar içerisinde 2018 yılı için belirlenen asgari ücretin gerekçelerine de yer verildi. Asgari ücret, işçilerin çalışmalarına karşılık zorunlu olarak ödenmesi gereken en az ücret olduğu ayrıca belirtilerek, Asgari Ücret Yönetmeliği’ne göre bu ücret üzerinde herhangi bir pazarlık ücreti olmayacağı belirtildi. Asgari ücret belirlenirken göz önünde bulundurulan faktörlerin işçilerin geçimi için gerekleri şartları ve 2018 yılındaki enflasyon hedefi olduğu bildirildi. Komisyonun belirlemiş olduğu işçinin bir günlük çalışmasının karşılığı olan 67,65 TL’lik ücret 1 Ocak’tan sonra yürürlüğe girecek.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) alınan bu karara muhalefet ederek karşı oy kullandılar. Karşı oy kullanma gerekçesinde; Anayasa’nın 55. Maddesindeki “ Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ve ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur. ” ifadesine atıfta bulunuldu. TÜİK tarafından komisyona iletilen hesaplara göre 2017 Kasım ayında ağır işlerde çalışan bekar işçilerin aylık olarak harcadıkları miktarın net 1893 lira 90 kuruş olduğu belirtildi.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.