Sağlık

Kramp Girmesi Ve Gece Krampı

Gecenin bir yarısı ve ya sabah kalkınca bacağınıza aniden bir kramp yani kas kasılması durumu, gün boyu size rahatsızlık verebilmekte.

Genellikle sabah uyanınca ve ya spor yaparken giren ve büyük bir acıya sebep olan kramp çeşidi, zamanında çekme germe yapılmaz ise gün boyu o bölgenizde ağrı yapabilmekte. Bunun birkaç sebebi mevcut. Uyuma pozisyonumuz bile krampa neden olabilmekte.

Kramp
Kramp

Kas seğirmesi, kaslarda kontrol dışı gerçekleşen ani spazm ve ağrılar krampın habercisi olabilir. Bunun yanında kaslara giden damarlardaki ani kan çekilmeleri de aynı şekilde sebep olabilmekte. Ağır bir şeyi kaldırmak, günde iki litrenin altında su içerek kendinizi susuz bırakmak, formda olmamak ve ya aşırı kilolu olmak, kaslardaki kan dolaşımı sorunları, egzersiz yaparken aşırı yüksek sıcaklığa maruz kalmak, yanlış egzersiz yapmak, kaslarınız soğukken veya ısınma hareketleri yapmadan spor yapmak gibi çeşitli şeylerin kramplara neden olduğu bilinmektedir.

Kramplardan Nasıl Kurtulabiliriz?

Kramp lar tüm kaslarda görülebilir ancak bazı kas gruplarında daha sık raslanıtlar, bunlar kuadriseps (üst bacağın ön tarafındaki kas), hemstring (üst bacağın arka tarafındaki kas) ve baldırdır. Gün içinde işiniz gereği çok fazla oturuyor iseniz, yaşam stilinizi gözden geçirmeniz gerekebilir. Özellikle bol su tüketip egzersiz yapmanız gerekmekte. Egzersizlerinizde çekme germe hareketlerini ihmal etmemeniz kaslarınızın açılması için iyi bir seçenek olabilir. Kramplar genelde zararsız olduklarından ek bir tedavi gerektirmezler ve kendileri geçerler.

Kramp Geçirirken Ne Yapmalıyız?

Eğer hareket ediyor ve ya egzersiz yapıyor isek bunu derhal kesmeliyiz. Kramp geçiren kasımızı gererek bir süre öyle durmalıyız. Bu kasın üstüne binen basıncı azaltacaktır. Eğer baldırınıza kramp girerse, elinizi kasın üstüne koyup, parmaklarınızla bastırarak dizinize doğru masaj yapın. Eğer kuadriseps kaslarınıza kramp girerse, ayakta durun. Ayağınızı kalçanıza doğru çekin, kası esnetmek için topuğunuzu ve ayağınızın üst kısmını hareket ettirin. Hemstring kaslarınız için ise oturup bacağınızı esnetmeniz gerekiyor. Dizinizi bükmeyin ve eğilip ayağınıza dokunmaya çalışmayın. Kasınıza nazikçe masaj yapın. Kısa bir süre ufak adımlarla yürüyün. Kaybettiğiniz su ve mineralleri yerine koyabilmek için su ve mineral suları tüketin.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.