Teknoloji

Arduino Nedir?

Arduino nedir sorusu çok basit şekilde anlatılmak istenirse üzerinde ATMEL işlemci bulunan programlanabilir çevre elemanlarıyla kombine edilebilir herkes için kodlamayı kolay hale getiren mikro denetleyicilerdir.

Asıl amacı teknolojinin gelişmesini amaçlayan arduino açık kaynaklı mikro denetleyici kategorisine girer. İstediğiniz gibi programlayabilir istediğiniz gibi hareket ettirebilirsiniz.

Nasıl Programlanır?

Arduino’nun programlaması tamamen sizin hayal gücünüze bağlıdır. Uygun yazılım ve donanım ile hayalinizde ki her projeyi gerçekleştirebilirsiniz. İHA dan tutun engelden kaçan araçlara, çizgi izleyen robotlara kadar her istediğinizi yapabilirsiniz.

Nereden Satın Alınır?

Türkiye’de birçok satış bayisi var gerek internet üzerinden olsun gerek elektronik marketlerinden olsun uygun fiyatlara temin edebilirsiniz. Birçok çeşidi bulunmakta ve her model için ayrı fiyat biçilmiş durumda. Buraya tıklayarak çeşitli modellerin çeşitli fiyatlarını görebilirsiniz.

Nasıl Öğrenirim?

Youtube, Facebook ve çeşitli internet sitelerinden kolaylıkla kendinizi eğitebilirsiniz. İşin içine girdiğiniz zaman kendinizi bir deryada buluyorsunuz. Biraz da İngilizceniz var ise Arduino’nun kendi programında bulunan kütüphaneleriyle bile programınızı yazabilirsiniz.

O Zaman Hadi Başlayalım.
Öncelikle buradan arduino programını indirin. Kurulum yapın ve programı açın. Giriş ekranı ve yazılımımızı hazırlayacağımız yer burası. Yazılımı hazırlamaya başlamadan önce “Araçlar” sekmesinden sahip olduğunuz kartı seçmelisiniz.

Kart Seçim Ekranı
Arduino Kart Seçim Ekranı

Ardından elinizde ki çevre elemanlarını gözden geçirin ve hayalinizde ki robot için neler yapabileceğinizi belirleyin. Yazılım kısmı iki bölümden oluşmakta; Void Setup ve Void Loop. Void Setup kısmında isminden de anlayabileceğiniz üzere kurulum bölümü. Yani elimizde ki arduino kartının hangi pinine hangi elemanın atanacağını hangi pin nasıl davranacağını burada belirliyoruz.

Örnek olarak;

Arduino Pin
Arduino Pin Belirlenmesi

Fotoğrafta gözüken 1 ve 2 pinleri giriş pinleri, 3 ve 4 pinleri ise çıkış pinleri olarak atandı.
Peki nedir bu giriş ve çıkış pinleri? İşte bu sorunun cevabı donanıma dayanıyor. Aslında oldukça basit. Giriş donanımları ve çıkış donanımları. Giriş donanımları olarak mikrofon, çeşitli sensörler vs vs. örnekleri gösterilebilir. Çıkış donanımları olarak gösterilebilecek örnekler ise hoparlör, ekran gibi daha çok bize bir şey sunan donanımlardır. Kurulum kısmı bittikten sonra Void Loop bölümüne geliyoruz. Bu bölüm yazılımın asıl kısmını oluşturuyor. Şöyle ki burada yazacağınız bir kod çevre elemanının ne zaman, nasıl ve ne kadar süreli olarak çalışacağını söylüyor. Fotoğrafta gözüken kısım void loop bölümünden bir örnek. Sensörün okuduğu değere göre yazılımın ne yapacağını belirliyor. Elinizin sensöre olan uzaklığına göre yazılan komutları ekrana yazmasını söyleyen bir yazılım.

Void Loop
Arduino Yazılım Bölümü

Yazılımı Nasıl Yüklerim?

Yazılım kısmı bittikten sonra uygun kabloyu arduino kartınızın fotoğrafta ki (Uno ve nano giriş soketleri) sokete bağlayın. Kart üzerinde ki ledler sırasıyla yanmaya başlayacak.

Giris Soketleri
Arduino Giriş Soketleri

Sonrasında yazılımınızı alttaki fotoğrafta gözüken önce tik butonuna ardından sağ ok butonuna basarak yükleyebilirsiniz.

Denetleme ve Yükleme
Arduino Denetleme ve Yükleme

Tik butonu yazdığınız kodun hatalı olup olmadığını kontrol eder eğer hata varsa siyah bölümden hatanın nerede olduğunu ayrıca ne tür bir hata olduğunu görebilirsiniz.

Hata Ekranı
Arduino Hata Ayıklama Ekranı

Bu yazıda kodlamayı öğretmeye çalışmak yerine arduino’ya biraz değinmek istedim eğer siz de bir yerden başlamak istiyorsanız arduino tam olarak size göre. Hayal gücünüzle doğan robotlar yapabilmeniz için gerçekten güzel bir adım. Hem kolay hem de rahat erişilebilir. Ayrıca açık kaynaklı olduğu için şirkete de ayrıca bir para ödemek zorunda değilsiniz. Piyasada klon adı altında sahte arduino modelleri mevcut hemen hemen yarı fiyatına satılıyor ama bu kartlar hem bilgisayarınıza hem de çevre elemanlarınıza zarar verebilir. İlk yazdığınız yazılımın çalışmaması gayet normal bir durum kendinize güvenin ve yazmaya devam edin.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.