Öğrencilerin bir kısmı bağırarak ders çalışmak konusunda tereddüt yaşamaktadır. Keza yazarak anladığını iddaa eden kişilerin yanında bağırarak anladığını söyleyen bir grup insan da vardır. Bu kişiler okudukları metinleri veya ezberledikleri parçaları seslendirerek akıllarında tutmaktadır.
Birçok insan ders çalışırken okuduğunu anlamamaktan şikayet etmektedir. Bir metni okurken hızlıca okumaya gayret etmektedir. Nitekim bu hız kazanma çabası anlamayı da güç hale getirmektedir. Keza anlamak için tane tane okuyan kişiler de zaman kaybı yaşadığını düşünmektedir. Ancak sesli olarak çalışanlar daha sonra bu metinleri daha kolay hatırlayabilmektedir.
Bağırarak Ders Çalışmak Nasıl Olur?
Yapılan bazı araştırmalara göre bağırarak ders çalışmak öğrenen bilgilerin hafızaya kazınmasını sağlamaktadır. Nitekim bu durum yaşanılan anıların daha rahat hatırlanmasıyla ilişkilendirilmektedir. Bir konuyu öğrenirken etkinleştirilen her duyu organı hafızaya katkı sağlamaktadır. Eğer birisi yalnızca okuyarak çalışırsa çok tekrar yapması gerekmektedir. Ancak bu durum okuyan ve seslendiren kişilerin daha rahat hatırlamasını sağlamaktadır. Ancak aşırı uzun metinleri okumak ve seslendirmek de oldukça zordur. Bu durumda ise çalışılacak konunun uzunluğuna göre tercihte bulunulmalıdır.
Bağırarak çalışmak için her zaman uygun çalışma ortamı bulunamamaktadır. Nitekim kütüphane, yurt gibi beraber yaşam alanlarında sesli ders çalışmak uygun olmamaktadır. Böyle zamanlarda yüksek sesli olmasa bile fısıldayarak ya da dudakları oynatarak okumak bile faydalıdır. Nitekim okurken seslendirmeye gayret eden kişiler bilgilere daha iyi konstanre olmaktadır.
Bağırarak Ezber Yapmak Ders Çalışmayı Kolaylaştırmaktadır
Sadece gözle metinleri takip ederek okunan bilgiler görsel olarak öğrenilmiş olmaktadır. Bu da ders çalışırken algılama seviyesinin düşük olmasına yol açmaktadır. Sesli okunan metinler veya formüller hem işitsel hem görsel açıdan öğrenilmektedir. Bu sayede bilgi daha kolay hatırlanabilmektedir. Ancak öğrenmenin temel şartı bilgiyi mekanizmasıyla mantıklı bir şekilde kavramaktır. Sadece sınav öncesi ezber yapmak için bağırarak ders çalışmak günü kurtarmaktadır. Fakat uzun süreli bir bilgiyi hatırlamak için öğrenilen bilgiler tekrar edilmelidir.
Sesle Çalışmak Sözlülerden Önce Faydalıdır
Yüksek sesle çalışmanın bir diğer avantajı kişinin cümlelerini oluştururken sesini kontrol etme yeteneği kazanmasıdır. Bu sayede sözlülerden veya mülakatlardan önce kişi konuşması gerektiği şeyleri daha iyi organize etmektedir. Nitekim öz güven konusunda çekinceleri olan kişilerde konuşmalardan önce cümlelerini tekrar tekrar seslendirmektedir. Bu durum beyinde organize edilmiş adımlı işlemlerin kolayca hatırlanmasını sağlamaktadır.
Yüksek sesle çalışmak kişinin kendisini yavaşlatabilmetkedir. Elbette böyle bir yavaşlama söz konusudur. Ancak bilgileri sindirerek, sorarak, düşünerek yapılan sesli bir okumanın, hızlıca göz gezdirerek yapılan bir okumadan kat be kat daha verimli olduğu kanıtlanmıştır.