Sağlık Yaşam

Baharatlı Yiyeceklerin Faydaları & Zararları

Baharatlı yiyeceklerin faydaları ve zararları sağlık yönünden araştırılmaktadır. Özellikle farklı tarifler tatmak isteyen kişiler bunları denerken vücutlarını korumak istemektedir. Ancak yöresel lezzetler hemen herkese uygun olmayabilmektedir. Nitekim aşırı baharatlı beslenmek genellikle zararlı kabul edilse de bazı toplumlarda normal karşılanmaktadır.

baharatlı yiyeceklerin faydaları
baharatlı yiyeceklerin faydaları

Baharatlı Yiyeceklerin Faydaları

Birçok kültürde baharatlı yiyecekler yer almaktadır. Özellikle Asya kültüründe farklı baharatlar ve karışımlar yer almaktadır. Nitekim baharatlar coğrafyaya özgü farklılıklar gösterse de günümüzde hemen her yerde benzer baharatlar tüketilebilmektedir. Ancak baharatların vücut üzerindeki etkileri tartışmalıdır.

Sağlık yönünden fazla baharatlı yiyecekler tüketmek zararlı olarak kabul edilmektedir. Buradaki fazla algısı kişinin sağlığını etkileyecek derecede olması yönündedir. Fakat kararında baharat tüketimi faydalı kabul edilmektedir. Uygun miktarlarda eklenen baharatlar yemekleri oldukça lezzetli hale getirmektedir. Baharatların dengesiz ve fazla kullanımı vücutta reflü, hemoroid gibi olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir.

Baharatlı Yiyeceklerin Etkileri Nelerdir?

Baharatlı yiyeceklerin etkileri miktarı ve baharatın keskinliği ile ilişkilidir. Özellikle hassas bünyeye sahip kişilerde baharatlar daha etkili olmaktadır. Ancak öğünlerde alınan zencefil, tarçın gibi nötr tada sahip baharatları kullanmak gıdaların besleyiciliğini arttırmaktadır.

baharatlı yiyeceklerin vücuda etkileri
baharatlı yiyeceklerin vücuda etkileri
  1. Metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeye yardımcı olur

Yapılan araştırmalara göre acılı ve baharatlı yiyecekler yağ yakımını hızlandırmaktadır. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler acılı baharatları öğünlerine eklemektedir. Nitekim kalori yakmanın en sağlıklı yöntemi spor yapmak ve hareketliliği arttırmaktır. Ancak bu süreçte diyetisyenlere danışarak öğünlerde acılı ve baharatlı yiyecekler tüketilebilmektedir.

  1. Antioksidan içerikleri ile bakterilerle mücadelede destek olur

Kimyon, zerdeçal, biber gibi bazı baharatlar güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Bu özellikleri sayesinde vücutta bulunan patojenlere karşı korunma sağlamaktadır. Aynı zamanda sarımsak, zencefil gibi gıdalar iltihap giderici özellikleri olduğu da bilinmektedir. Dikkatli ve ölçülü kullanımda bu baharatlar mide bulantısı ve hatta baş ağrısı gibi bazı rahatsızlıkları tedavi etmede de kullanılabilmektedir.

  1. Fazla baharat tüketimi tat alma duyusuna zarar verebilir

Acılı ve baharatlı yiyecekleri çok fazla tüketmek sindirim kanalında tahriş oluşturabilmektedir. Özellikle dil, ağız içi, boğaz, yemek borusu gibi besinin doğrudan temas ettiği vücut kısımlarında bu sorun görülebilmektedir. Nitekim dil ve boğazdaki tahrişlerde tat alma duyusu etkilenebilmektedir.

  1. Yoğun baharat tüketimi mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir

Aşırı baharat tüketimi mide bulantısı, ishal, gaz gibi sıkıntılara yol açabilmektedir. Özellikle mevcut mide rahatsızlıkları olan kişilerde bu şikayetler artabilmektedir. Çok sık olmasa da aşırı baharatlı ve acılı yemek tüketmek geçici gastrite de sebep olabilmektedir.

  1. Baharatların kanser hastalığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu düşünülmektedir

Yapılan bir araştırmada ise biberlerin aktif bileşenlerinden birisi olan kapsaisinin kanser hücrelerine etki ettiği fark edilmiştir. Araştırmada kanser hücrelerinin büyümesini durdurucu sonuç alındığına dikkat çekilmektedir. Ayrıca kapsaisinin beynin acı toleransları ile ilgili salgıladığı bazı maddeler üzerinde de etkili olduğu paylaşılmaktadır. Böylelikle beslenme alışkanlığına bağlı olarak acı eşiğini düştüğü kabul edilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.