Dünya Yaşam

Soğuk Suda Hangi Balık Türleri Yaşar?

Balık türleri tüm yıl boyunca soğuk suda yaşar, ancak bazı türlerin belirli mevsimler için tercihleri ​​vardır. Bazı balık türlerinin vahşi doğada kısa bir ömürleri vardır ve vahşi doğada yalnızca yılın birkaç ayında bulunurlar. Balık türlerini havuzunuza götürmenin en iyi zamanı sonbaharın sonları veya ilkbaharın başlarıdır. Bu, onları beslemek, büyümeleri için yer açmak ve kendilerini yeni ortamlarına alıştırmak için en iyi zamandır. Bununla birlikte, yerel bölgenizde sağlıklı kalacak ve uzun soğuk kış mevsiminde hayatta kalacak balık türlerini bulmak zor olabilir.

Çoğu balık, yılın bir noktasında bir gölete doğru yol alır. Su ve yiyecek tarafından çekilirler ve soğuk sularda daha uzun süre kalabileceklerini anladıklarında, eğilimi takip ederler. Peki havuzunuza geldikten sonra balıkları ne yapacaksınız? Onları besliyor musun? Gölete geldikten sonra birkaç gün onları beslemezseniz, kış geldiğinde yiyecek bir şeyleri olmayacaktır. Bahar geldiğinde çok iyi durumda olacaklar, ancak o zamana kadar baharı düşünmeye ve balıklarınızı beslemeye başlamanız gerekecek.

Balıklar Genellikle Hangi Suları Sever?

Balıklar ılık, karanlık ve soğuk suda yaşamayı sever. Kış balıkları, çevrelerindeki sudan daha sıcak ve koyu renkli oldukları için bir gölet için mükemmeldir. Balıklar, bol güneş görebilecekleri geniş açık alanlarda ve hareket edebilecekleri geniş alanlarda dinlenmeyi severler. Yılın çoğunu sıcak yaz güneşinde küçük bir havuzda geçiren balıklar soğuk su havuzunda iyi olur, ancak su sıcaklıklarının onları kışın sağlıklı tutacak kadar sıcak kalması önemlidir.

Küçük balık türleri, aşırı ısınarak ölebileceğinden, büyüyüp göletiniz için uygun olmayabilir. Havuzunuz yeterince derin değilse veya zayıf filtrelemeye sahipse, bu balıkları canlı tutmakta da sorun yaşayabilirsiniz. Balıkların çok fazla oksijen soluması gerekir ve havuzun kendisi onlara yeterli hava sağlamazsa yüzmeyi durdurur. Aynı şey daha büyük balıklar için de geçerlidir, çok iyi filtreleme ve havalandırmaya sahip bir tankta olmadıkları sürece, küçük bir havuzda agresif bir şekilde yüzerek diğer küçük balıkları dışarı iterler.

Hangi Havuzda Ne Tür Balıklar Yaşar?

Balık satın almadan önce havuzunuzu ne tür balıklarla stoklayacağınızı bilmelisiniz. Dikkate alınması gereken bir şey, balık türlerinizin saldırgan olup olmadığıdır. Yayın balığı gibi bazı balık türleri, kendi yiyecekleriyle ilgilenmediklerinde diğer balıklara saldırır. Bunlara örnek olarak pembe kırmızı minnows, danslar ve diğer gökkuşağı balıkları verilebilir. Öte yandan, akvaryum balığı, onlara yalnızca yerel evcil hayvan dükkanınızdan küçük gümüş balıklar verirseniz oldukça uysal olacaktır.

Balıklarınız Ne Tür Yaşam Koşullarından Hoşlanıyor? 

Küçük canlı balıklar (lepistesler veya kefeler gibi) düşük oksijenli küçük su kütlelerinde hayatta kalabilir. Koi ve uskumru, daha yüksek oksijen ve amonyak seviyelerine sahip daha büyük havuzlarda yaşamak için daha iyidir. Yine de oldukça aktif olacaklar. Göletinizi bunlarla aşırı doldurmak istemezsiniz çünkü bunların hepsi yer yetersizliğinden ölecektir.

Balıklarınızın Sağlığını Nasıl Korursunuz? 

Havuz tutmada yeniyseniz, suyunuzu sterilize ederek başlayın. Bu, hastalığa neden olan bakterileri öldürecek ve suyunuzu herhangi bir kalıntıdan uzak tutacaktır. Filtrenizi ve pompanızı temiz tutun ve havuzunuzun durumunu yıllık olarak kontrol edin. Bu, balığınızın hayatta kalmasını ve sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

Bu temel bilgileri hatırlarsanız, bir göletle ilgilenmek gerçekten o kadar da zor değil. Sağlıklı, büyüyen bir havuza sahip olduğunuzdan emin olmanın en iyi yolu, bir bakım programını takip etmek ve ikliminiz için doğru balığı kullanmaktır. Havuzunuzda ne tür bir balık bulundurmanız gerektiğini belirledikten sonra, yalnızca suyunuzda gelişen türlerin kalmasını sağlamak için çevrenizde ince ayar yapabilirsiniz. Koi ve diğer tropikal balık türleri, bakımlı ve havalandırılmış bir ortamda gayet iyi iş çıkaracaktır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.