Ülkemizin klasikleşen bir vakası olarak karşımıza çıkan yenilenebilir eğitim sistemi, yeni eğitim ve öğretim yılında hem liseye başlayacak öğrenciler hem de üniversiteye giriş yapmak isteyenler için değişikliğe uğratıldı. Bu değişikliğe göre üniversiteler için YGS ve LYS sınavları kalkarken, YKS adı altında tek bir çatı sınav hazırlandı. Ortaokul öğrencilerini etkileyecek TEOG meselesi ise, henüz YKS kadar netleşmemiş ve uygulanmasına dair bilinenler bürokratların açıklamalarındaki satır aralarından ibaret.
Ülkemizin klasikleşen bir vakası olarak karşımıza çıkan yenilenebilir eğitim sistemi, yeni eğitim ve öğretim yılında hem liseye başlayacak öğrenciler hem de üniversiteye giriş yapmak isteyenler için değişikliğe uğratıldı. Bu değişikliğe göre üniversiteler için YGS ve LYS sınavları kalkarken, YKS adı altında tek bir çatı sınav hazırlandı.
Ortaokul öğrencilerini etkileyecek TEOG meselesi ise, henüz YKS kadar netleşmemiş ve uygulanmasına dair bilinenler bürokratların açıklamalarındaki satır aralarından ibaret. TEOG sınavı ile ilişkili bulunan 1 milyon 200 bin öğrenci ve bu öğrencilerin velileri de kaygıyla beklerken, yeni sınav sistemi hakkında bildiklerimiz esasen doğrulanabilir bir verimliliğe sahip değil. Yeni sınav sistemi hakkında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklama bulunmuyor. Bunun yanı sıra bakanın ve başbakanın konu hakkında kimi zaman verdiği demeçler bulunuyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine hangi sınav gelecek kaygısına “üzerinde çalıştığımız üç sınav modeli var” diyerek cevaplamaktadır. Başbakan da, bu yeni sınav sistemi ile ilgili olarak ucu açık soruların sorulacağı yönünde ipuçları vermişti.
Teog Sonrası Yeni Sınav Sistemi Nasıl Olacak?
TEOG yerine ilişkilendirilen sınavın adı muhtemelen Liseye Geçiş Sistemi (LGS) olarak düzeltilecek ve pratikte kimi değişikliklere gidilecektir. Böylece merkezi sınav sistemi kaldırılacak ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri kendi görev sahalarına ait sınavları yapacaklardır. Sorulacak sorular ise yine bakanlığa ait soru havuzu içerisinden seçilecek. Yeni sınav sistemi ile yapılan değişikliklerden biri de, öğrencilerin artık evlerine en yakın okula yerleştirilecekleridir. Böylece diploma notuna göre birinci tercihine yerleşemeyen öğrenci, ikinci tercihine yönelik yerleştirilecek.
LGS’nin 2017-2018 senesinde hazırlanma süresi devam edecek ve bu dönem bir geçiş süreci olarak adlandırılacaktır. Sınavın uygulamaya konuluş tarihi ise, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılına denk getirilecek. Yeni sınav sistemindeki en önemli ayrıntı, diploma puanlarının yerleştirme sırasında oldukça önemli bir konuma gelmesidir. Böylece altıncı ve yedinci sınıf öğrencilerinin not ortalaması %20 etkilerken, sekizinci sınıf öğrencisinin not ortalaması %60 olarak hesap edilecektir.
Teog yerine getirilen yeni sınav sistemi için yapılan eleştirilerin başında bakanlığın yeterince hazırlanmadan karara vardığı ve kamuoyunu yeni sınavla ilgili yeterince bilgilendirmediği yönündedir. Bu bakımdan 2017-2018 eğitim ve öğretim yılının geçiş dönemi olduğunu ve uygulanması açısından yeterli zamanın bulunduğunu tekrarlamak lazım.