Trafiğe çıkan her araç, çeşitli kazalar sonucunda can ve mal kayıplarına sebep olabilmektedir. Bu bağlamda da sürücülere bir yaptırım uygulamak gerekli hale gelmiştir.
Peki, Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Kapsamı Nelerdir?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre, trafiğe çıkan her araç, trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi sona erdiği halde yenileme yapılmayan araçlar tespit edildiği anda bağlanır ve trafikten men edilir. Araç sahipleri, bu sigortayı yaptırmak ve sürekliliğini sağlamakla yükümlüdür. Aksi takdirde trafikte seyir etmeleri mümkün olmayacaktır.
Zorunlu trafik sigortası, kaza olması durumda yalnızca karışı tarafın zararını karşılamaktadır. Yani aracınızla kaza yaptığınız da sizin aracınızın değil zarar verdiğiniz aracın mağduriyeti belirli oranda karşılanmaktadır.
Bu Oranı Nasıl Belirlenir?
Zorunlu trafik sigortasında ödenen primle ilişkili olarak üst limitler bulunmaktadır. Kaza halinde karşı tarafın zararı bu limitler esas alınarak karşılanmaktadır. Ancak zarar verilen aracın hasarı bu limitin üzerindeyse, aşan limitin temini araç sahibinin sorumluluğundadır.
Zararın çeşidine göre sigorta limitleri değişkenlik göstermektedir. Bunlar; can kaybı olması halinde vefat eden kişinin yakınlarına ödenecek tazminat, yaralanma durumlarında karşı tarafın hastane masrafları ya da sadece maddi hasarların karşılanması yönünde bir sigorta hazırlanabilmektedir. Bu sigortanın primleri elbette ki saydığımız kriterlere göre değişmekte ve her yıl primler düzenlenmektedir. Bu nedenle de zorunlu trafik sigortası 1 yıl süreyle geçerlidir ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus kasko ile zorunlu trafik sigortasını karıştırmamaktır. Kasko prensipte, zorunlu trafik sigortası ile benzerlik göstermektedir. Nasıl ki zorunlu trafik sigortası sadece karşı tarafın hasarını karşılıyorsa, kasko da yalnızca araç sahibinin hasarını karşılamaktadır ve diğer araçta meydana gelen zarardan sorumlu değildir. Ancak kasko özel bir sigorta olduğu için bu durum kaskoyu yaptıran kişinin isteği dâhilinde esnetilebilmektedir.
Kasko, zorunlu trafik sigortasının tüm limitlerini ve hatta çok daha fazlasını kapsamaktadır. Ancak aracınıza kasko yaptırmış olmanız zorunlu trafik sigortasını yaptırmanıza gerek olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle mutlaka zorunlu trafik sigortanızı yaptırmalı ve sürekliliğini sağlamalısınız.