Çin dili aksanı, alfabesi, geçmiş tarihi ve dil öğrenimi için açılmış bir bölümdür. Çince’nin zor bir dil olması ile birlikte bu alana ilgi duyan kişiler için açılmış bölümleri bulunur. Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü aynı zamanda rehberlik, çevirmenlik yanında öğretmenliği de yapılır. Bölüm olarak alımı ve atanması az olduğu için rehabet gören bir bölüm değildir. Fakat devlet tarafından teşvik için yönlendirilen alanlardan biridir.
Çin Dili ve Edebiyatı Hakkında:
Dil bölümleri, Edebiyat Fakültesi’ ni kazanmak ve bu bölümden mezun olmak yeterli olacaktır. Edebiyat Fakültesi’ ni tercih edecek olan kişilerin sözel ya da eşit ağırlık bölümünden mezun olunması gerekir. Üniversite sınavlarında da bu bölüm tercih edilerek fakülteye yerleşimler yapılır. Edebiyat Fakültesi dışında Eğitim Fakültesi’ nde de bu bölüm için öğretim verilmekte. Edebiyat Fakültesi’ nde ki Çin Dili Bölümü, mezun olduktan sonra rehberlik ve çevirmenlik yapılabilecek iş imkanına sahiptir. Eğitim Fakültesi’ nden mezun olanlar ise Çin Dili Edebiyatı Öğretmeni olarak mezun olunur.
Mezunları Ne iş Yapar:
Bu bölümden mezun oldunduğunda kişiler rehber olarak çalışabilir. Aynı zamanda kitap, eski yazı, tablet gibi şekillerin üzerindeki yazıların çevirmenliğini yapabilirler. Formasyon alan bölüm mezunları, bu alanın öğretmenliğini yapabilirler. Edebiyat Fakültesi’nde mezun olan kişiler bölüm mezunu olarak bitirirler. Eğitim Fakültesi mezunları ise öğretmen olarak mezun olurlar. Turizm sektöründe, çevirmenlik, tablet okuma, Çince öğretmenliği gibi birçok alanda çalışma imkanı bulmak mümkündür.
Mezun olan sayısı az olan bir bölüm olduğu için genel olarak yönlendirilen ve teşvik edilen bölümler arasından biridir. Bölüme giriş için sözel ya da eşit ağırlık bölümden mezun olması gerekir. Üniversite sınavından yeterli bir taban puanı alınarak tercih yapma hakkı kazanılmalıdır.
Hangi Üniversitelerde Var:
Çince bölümü genel olarak özel üniversiteler ve devlet üniversitelerinin genelinde olan bir bölümdür. Edebiyat Fakültesi olan üniversitelerde olan bir bölümdür. Eğitim ve öğretim süreci 4 yıldır. Eğitim Fakültesinde de olan bir bölümdür. Üniversite sınavına girişte alınacak olan puanın durumuna göre iki fakülte arasında da tercih yapılabilir. Öğretmenlik dışında formasyon alınarak bitirilebilir bir bölümdür.