Sağlık

Kanser Hastasına Hastalığı Söylenmeli mi?

Kanser Hastasına Hastalığı Söylenmeli mi?

Hastalara kanser teşhisini doğru anlatabilmek için, bu kötü haberin duyarlı bir şekilde iletilebilmesi ve teşhis netleştikten sonra hastanın desteklenebilmesi için gerekli becerilerin kazanılmış olması hayati önem taşır.

Bu becerileri öğrenmeden doğruyu söylemek, ameliyat sonrasında ne yapılması gerektiğini bilmeden ameliyat yapmaya benzer. Deneyimli hekimler ve daha önce bu şekilde bir çözüm bulmuş kişilerden ve gerekiyorsa durumu yaşamış olan kanserli hastalardan gerekli bilgileri almak doğru adım atılabilmesi için çok önemlidir.

Kanser Teşhisi Sonrası Psikolojik Tepkiler

Bir hastaya kanser tanısı konduktan ve durumun kendisine açıklanmasından sonra yaşayacağı psikolojik durum genelde aşağıdakileri kapsamaktadır.

İlk Birkaç Gün

Hasta genelde bu teşhise inanmaz veya beyin gerçekleri geçici olarak inkar eder. Bazı hastalar ilk birkaç gün içerisinde çaresizlik yaşar, Bunun hastadaki yanıtı da “En çok korktuğum şey başıma geldi.” Şeklinde olur.

İkinci aşama: 1–2 hafta sonra

Hastalarda anksiyete, depresyon, uykusuzluk, iştah kaybı veya konsantrasyon azalması gibi semptomlar geliştirir. Belirgin anksiyete ve azalmış konsantrasyon nedeniyle hastalar tekrar tekrar aynı soruları sormaya başlar. Aslında buradaki beklenen cevap beynin kendisine oynadığı oyundur. Hasta her şeyin bir rüya olduğunu duymak ister.

Üçüncü aşama: adaptasyon dönemi 1 – 3 ay sonra

Artık hastalar gerçeklerle yüzleşmeye başlamış ve yeni duruma uyum sağlamaya başlamıştır. Böyle ciddi bir şoku atlatmak için 1 aydan da fazla zamana ihtiyaç vardır. Şokun derecesinin veya şokun üstesinden gelmek için gereken süre hastalığın evresiyle de yakından alakalıdır.

Aileye Yaklaşımlar

Prensip olarak, hastalara söylenmeden önce aile üyelerine kanser teşhisi söylenmesi daha mantıklıdır. Özellikle doktor hastayı net olarak tanımıyorsa yapacağı yanlış bir açıklama işleri olduğundan çok daha ciddi bir sürece taşıyabilir. Hasta aileden daha öncelikli olsa da, ailesine hastanın durumu hakkında mümkün olduğunca doğru bilgi vermek çok önemlidir.

Sonuç:

Gerçeği söylemek, kanser tedavisinin ilk adımıdır ve modern tıp pratiğinde gerekli görülmüştür. Ancak bu sonuç hastaya doğrudan durumun anlatılmasını asla kapsamamalıdır. Açıklanan bu kararın kişinin yaşam mücadelesini ele aldığını düşünürsek beklenmedik bir tepki hastanın intiharına kadar süreci taşıyabilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.