Sağlık

Koronavirüs Kalp Rahatsızlığı Yapar Mı

Koronavirüs hastalığı zamanla etkileri daha iyi anlaşılabilir olmuştur. Özellikle hastalığı geçirenlerin vücutlarında kalan belirtiler her geçen gün literatürde yer almaktadır. Nitekim koronavirüs kalp rahatsızlığı arasındaki bağlantıda açığa çıkmaktadır. Buna bağlı olarak insanlar corona kalp pili, kalp yetmezliği gibi durumları araştırmaktadır.

korona kalp
korona kalp

Koronavirüs Kalp Rahatsızlığı İlişkisi Nedir?

Koronavirüs hastalığı bilindiği üzere üst solunum yolları üzerinde etkili olan bir rahatsızlıktır. Ancak virüs etkeni Akciğerlere yerleşebilme yeteneğine sahiptir. Akciğerlerde koronavirüs olması durumunda corona kalp hastalıkları arasında bağlantı oluşmaktadır. Tabi koronanın vücutta doğrudan etki ettiği organ yalnızca akciğer olarak bilinmektedir. Ancak dolaşım sistemi ile hemen hemen tüm sistemik organlara koronavirüs mikrobu yayılabilmektedir.

Kalp hastalıkları özelinde coronavirüs ele alınırsa hastalığın etkili olması küçük dolaşım sistemi ile açıklanmaktadır. Hastalık dolaşım sistemi üzerinde hematolojik (kan ilişkili) değerleri değiştirmektedir. Nitekim hastalık bazı insanlarda pıhtı (emboli ) oluşmasına neden olmaktadır. Bu gibi koronavirüs komplikasyonları görülmesi durumunda ise hastanın durumu ağırlaşmaktadır.

Corona Kalp Rahatsızlıkları  Nelerdir?

Korona hastası olanların ilk yaşadığı şikayetler nefes alamama, yorgunluk, güçsüzlük olarak bilinmektedir. Ancak koronavirüs kalp hastalığı arasında ilişki olan birincil durum çabuk yorulmadır. Koronavirüs hastası olan kişiler hastalığın akut döneminde veya birkaç ay sonra nefes nefese kalma şikayeti ile doktora başvurmaktadır.

Bilindiği üzere Koronavirüs nefes nefese kalma probleminden ziyade nefes alamama sorunu ile bilinmektedir. Ancak virüsün kalbine etki ettiği hastalarda perikardit veya miyokardit (kalp kası iltihabı) geliştiği için hastalar nefes nefese kalma şikayet duymaktadır. Bu durum kabaca kalbin dışını saran zarsı katmanın veya kasılmasını sağlayan kas katmanının etkilendiği enfeksiyonlara denmektedir.

Kalp Hastaları ve Koronavirüs’ten Korunma

Kalp hastaları koronavirüs’e karşı korunmak için ayrıca çaba göstermesine gerek yoktur. Ancak temel hijyen şartları mutlaka sağlanmalıdır. Genel kalp hastaları 40 yaş üstündeki bireylerdir. Bu bireylerin koronavirüs’e bağlı yoğun bakıma yatma riskleri de yüksektir. Bu nedenle hastalığa karşı korunmaları tedavi görmelerinde de etkili olmaktadır. Birincil olarak korunma yöntemi ise aşı olmaktır. Özellikle herhangi bir immün baskılanması bulunmayan hastaların, ilk fırsatta aşı olması korona kalp tutulumuna karşı önleyici nitelik taşımaktadır.

Koronavirüs kalp hastalarını etkiler mi?

Evet, kalp rahatsızlığı olan kişiler koronavirüs’e karşı korunmalıdır. Herhangi bir akciğer enfeksiyonu doğrudan kalp hemodinamisini etkilemektedir. Bu nedenle dolaşım sistemini korumak adına kalp hastaları korunmalıdır.

Koronavirüs kalp sıkışması neden olur?

Koronavirüs geçirdikten belirli bir süre sonra görülen perikardit & miyokardit enfeksiyonları nedeniyle kalp sıkışması olabilmektedir. Bu ağrılar genellikle tam tarif edilemeyen, göğüse yayılan, noktasal değil bölgeye ait olan ağrılardır. Ancak kalp sıkışması ve bunalma hissi yalnızca fiziksel hareketle açığa çıkar, kişi dinlenme halindeyken şikayet duymaz.

Koronavirüs kalp krizine neden olur mu?

Koronavirüs akut olarak kalp krizine neden olması beklenmeyen bir hastalıktır. Ancak korona sonrası gelişen korona kalp tutulumu nedeniyle iskemik hasarlar oluşabilmektedir.

corona kalp
corona kalp

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.