Sağlık

Kas Hafızası Nedir? Kas Hafızası Nasıl Geliştirilir?

Spor yaparken, bisiklet sürerken, gitar çalarken veya oyunlarda rakip oyunculara doğru nişan almak gibi tekrar tekrar yapılan hareketlerin hafızaya işlemesi kas hafızası nedir? sorusunun cevabı niteliğindedir. Bu tarz hareketlerin yapımı ilk seferde biraz zordur. Ancak aynı hareketler defalarca yapıldığında bir noktadan sonra önceden yapılmış hareketler efor harcamaya gerek duymadan kendiliğinden daha kolay bir şekilde yapılacaktır. Bu hareketleri yapmaya ara verseniz bile tekrar aynı hareketleri yapmaya başladığınızda önceki bulunduğunuz konuma daha hızlı gelirsiniz.

Kas Hafızası Nasıl Geliştirilir?

Kas hafızasını geliştirmek için uygulanabilecek en iyi yöntem aynı hareketin bir çok defa uygulanmasıdır. Bu alanda yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda enteresan bilgilere ulaşılmıştır. Bu bilgilerden bir tanesi kas hafızasının iyi bir şekilde oluşabilmesi için en az 5000 tekrar gerekmektedir.

Yani bir hareketi en iyi şekilde yapabilmek için o hareketi 5000 defa tekrar et. Bu çalışmaların sonunda bilinçli olarak kas hareketi yapmak için harcanan efor en aza indirgenecek ve hareketlerin yapımı hızlanarak daha iyiye doğru ilerleyecektir.

Kas Hafızası Çeşitleri Nelerdir?

İki çeşit kas hafızası vardır. İlki yöntemsel belleklerin sayesinde ortaya çıkan kas hafızasıdır. Beyin, nöronlar tarafından kurulan iletişim ağlarıyla çalışmaktadır. Her yeni öğrenilen bilgi için yeni nöral bağlantı kurulmaktadır. Öğrenilen yeni bilgilerin önceden bilinen bilgilerle ilişkisi olduğu durumlarda yeni veri önceki bağlarla bir bütün haline geliyor. Bu bağlantılardan bazıları daha az kullanılırken bazıları ise daha sık kullanılıyor. Beyin ise sık kullanılan bağlantıları güçlendirirken az kullanılanları zayıflatıyor. Bisiklet kullanmayı bir defa öğrenen bireyler bu hareketi sıkça tekrar ettiği zaman kaslar beyinden gelecek herhangi bir talimata gerek duymadan aynı işi daha düzgün ve otomatik bir biçimde yapacaktır.

Kas Hafızası Nasıl Geliştirilir?

İkinci kas hafızası çeşidi ise beyinden bağımsız olanıdır. Vücuttaki kasları belirli zaman zarfında çalıştırıp daha sonrasında bu çalışmalara ara verirseniz, bu hareketlere ara vermenizden uzun bir süre sonra dahi aynı hareketi yapmak istediğinizde kaslar bunu hatırlayacaktır. Bu da kas hücreleriyle bağlantılıdır. Bilinçli olarak hareket ettirilen kaslardaki bir kas telinde çekirdekler yer almaktadır. Yapılan çalışmalar bu kas tellerine yeni çekirdeklerin eklenmesine yardımcı olur. Çalışmalara ara verildiğinde oradaki çekirdekler uzunca bir zaman orada kalırlar. Çalışmalara yeniden başlandığında eskisine göre daha hızlı gelişme kat edilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.