Masal okumanın faydaları nelerdir? Çocuklar neden masal okumalı gibi konularda bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
Çocuklar için masallar, hayata atılmanın ilk adımıdır. Düş ile gerçek arasındaki farkı masallar aracılığıyla daha rahat kavrayabilirler. Çocukların hayata hazırlık aşamasında mutlaka masal okumaları veya ebeveynleri tarafından kendisine okutulan masalları dinlemesi gerekiyor.
Peki çocuklarımıza masal okurken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi amaçlarla çocuklarımıza masal okumalıyız ya da onların neden masal okumasını sağlamalıyız? Sadece erken uyumaları için mi onlara masal okuruz? Ya da biz çocuklarımıza masal okurken onların sadece güzel vakit geçirmesini mi isteriz? Aslında bu soruların çoğunun yanıtı masal okuma/dinleme eyleminin içinde var ama hepsi bu değil.. Uyku öncesi okunan masallar çocuklarda zihinsel bir rahatlama sağlar, anne babalarının da yanı başında olduklarını düşünerek daha rahat uyurlar. Gün içinde okunan masallar ise onların eğitimi için oldukça önemlidir. Masallar değerler aktarımı için yegane bir araçtır. Onlara sahip olması gereken insani özellikleri masallar aracılığıyla anlatırız. İyi ve yardımsever bir insan olma, dürüst ahlaklı olma, doğru sözlü olma ve asla yalan söylememeyi masallarla öğretiriz. Masallar çocukların hayal güçlerinin gelişmesine, ufkunun genişlemesine yardımcı olur. Kelime haznesini zenginleştirir ve kavramları daha rahat öğrenir. Masalların çocukların merak duygusu üzerinde de olumlu etkisi vardır, onların merakını arttırır, yaratıcılıklarını geliştirir. Hayat pozitif bakmasına yardımcı olur.
Masallarda ele alınan konular günlük hayatı her alanda etkiler. Görgü kuralları, nezaket kuralları, güzel ahlak ve erdemli olma, komşularınla iyi geçinme gibi konular bir arada yaşayan insanlar arasındaki sosyal faaliyetlere katkıda bulunur.
Masallardaki olağanüstü karakterler çocukların dikkatini çeker, çocuklar o kahramanlara hayranlık duyarak onlarla özdeşim kurarlar, tıpkı kahramanları gibi olmak isterler. Bu da çocukların kişilik gelişimini yakından etkiler. Bu sebeple çocuklarınıza seçtiğiniz masal, hikaye ve romanlardaki kahramanların özellikleri mümkün olduğu kadar gerçeğe yakın olmalıdır ki, çocuklarımız gerçeklik duygusundan uzaklaşmasın. Kahramanların elde ettiği başarılar veya kazandıkları zaferler, çabalarının bir sonucu olmalıdır. Eğer başarı veya zaferler beklenmedik şekilde olağanüstü güçlerle veya tesadüfen elde ediliyorsa, bu durum çocuğa olumsuz yansır, çocuklarda kolay yoldan başarıya ulaşma fikrine yol açar.
Günlük hayatın içinde ihmal ettiğimiz çocuklara, masal okuyarak onlara özel bir zaman ayırmalıyız. Bilhassa gün içi çok çalışıyor, çocuğunuza fazla vakit ayıramadığınızı düşünüyorsanız, onlara her akşam bir masal anlatarak beraber olmalısınız, anlattığınız masal ile ilgili yorumlar yapmak her iki taraf içinde olumlu bir yaklaşımdır.
Çocuklara yaşlarına göre masal okumak;
1-2 yaş aralığındaki çocuklar için, çözünürlüğü yüksek, renkli hayvan resimleri ya da nesnelerin bulunduğu resimli masallar okumak çocukların ilgisini çeker, resimler üzerinden de bilgiler aktarabilirsiniz. Dikkat seviyeleri düşük olduğu için mümkün olduğu kadar kısa masallar seçmelisiniz.
3-5 yaş aralığındaki çocuklar için masallar seçerken onların merak duygusunu arttıran masallar seçmeye özen gösteriniz çünkü çocukların en çok bu dönemlerde çevreye ve olaylara merakı artar. Onların hayal gücünü arttıracak masallar seçmeniz tavsiye edilir. Çevresinde gördüğü her şeyi masallara konu edebilirsiniz.
5-8 yaş aralığındaki çocuklar için masallar, doğru bir dille yazılmış olmalıdır. Çocuklar bu dönemde dili öğrenirler, dilin kullanımı bu dönemde çok önemlidir.
8-12 yaş aralığındaki çocuklarda artık kişilik özellikleri cinsiyetlerine göre farklılaştığı için her çocuğa cinsiyetine uygun masallar seçmelisiniz. Bunların yanında bu yaş aralığındaki çocuklar için fıkralar, bilmeceler, tekerlemeler hatta roman okumasını da teşvik etmelisiniz.
Bu yaş aralığına kadar ebeveyn gözetiminde okumayı sürdüren çocuklar, artık kendileri okumayı severler, ve iyi bir birey olma yolunda hayata adım atarlar. Ebeveynler çocukların her zaman için hamisi olmalıdırlar, selamlar, sevgiler..