Finans

Swot Analizi Örneği

Swot Analizi Nedir?

Swot analizi insanların zayıf ve güçlü yönlerini bilmeleri, karşılaşabilecekleri olaylar karşısında daha iyi muhakeme yeteneğine sahip olmaları için kişilerin kendilerini tanımasına yardım olan bir teknik olarak bilinmektedir. İnsanların yeteneklerini, becerilerini geliştirme ve önüne çıkabilecek fırsatları değerlendirme alıştırması yapmada öncülük etmektedir. Swot işletmeler açısından ise strengths, weaknesses, opportunities, threarhs gibi terimler ile ifade edilmektedir. Strenghts güçlü yönleri, weaknesses zayıf yönleri, opportınities fırsatları, threats ise fırsatları göstermektedir. İşletmeler açısından swot bulunulan piyasayı devamlılığı gelebilecek işlere ayırmada fırsat tanımaktadır. Daha fazla bilgi için swot analizi

Swot analizi örneği işletmelerde neyi hedeflemektedir?

Henüz açığa çıkmayan fırsatların görünmesini sağlayarak işletme sahibinin bu fırsatları değerlendirmesine yardımcı olmaktadır. İşletmenin zayıf yönlerinden işletme sahibini yada yöneticiyi haberdar eder ve işletmenin karşılaşması muhtemel tehditleri kontrol etme yoluna gitmektedir. Ayrıca işletme sahibinin kendi işletmesine ve çevrede ki diğer işletmelere objektif bakmasını sağlayarak işletmesini geliştirme stratejileri kazanmasına da olanak sağlamaktadır. Swot analizi ne kadar basit görünse de aslında işletmelerin zayıf ve güçlü yanlarını ortaya sererek işletmeye başarıya dair yön vererek faydalı bir araç olma niteliğini taşımaktadır. Kısaca güçlü yönlere odaklanılır, tehditler en aza indirilir, fırsatlar ise avantaja dönüştürülmektedir. Piyasada yer alan diğer işletmelere karşın bakış açısı kazanıp onları daha iyi değerlendirip iyi bir başarı stratejisi geliştirmeyi amaçlamaktadır. 

Swot analizi örneği nasıl kullanılmaktadır?

Albert S Humphrey tarafından ortaya atılan swot analizi eskiye nazaran daha da kullanışlı hale getirilmiştir ve 2 türlü kullanım alanı mevcut olmaktadır. İlki başlangıç stratejisi oluşturmada diğeri ise ciddi yani sofistike bir araç olarak kullanılmada destek sağlamaktadır. Swot analizi dikkatli ve doğru bilgiler içerip gerçekçi olmayı gerektirmektedir. 

Swot analizi örneği

İşletme: yeni açılmış küçük bir danışmanlık firması

Güçlü yönleri: Müşteriye hızlı geri dönüş. Firmanın küçük olması nedeniyle müşterilerle derinlemesine ilgilenme. Öncü danışman piyasada nitelikli bir kişi. 

Zayıf yönleri: Çok becerikli olmayan bir kadro. Elemanların işe kısa bir müddet ara vermesi halinde bile işletmenin müşterilere yetememesi. 

Fırsatlar: Gelecek fırsatlar beklentisiyle büyüme hedeflenir. Rakiplerinin yeni teknolojilere alışması zaman alabilir.

Tehditler: Teknolojik gelişmeler pazara adapte olamayacak şekilde gelişme gösterebilir. 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.