Oyun

Worlds Adrift Nedir?

Daha önceden Surgeon Simulator oyunuyla karşımıza çıkan Bossa Studios bu sefer de Worlds Adrift oyunuyla karşımızda. Unity oyun motoruyla yapılmış olan Worlds Adrift oyunumuz kendi tayfanızla kendi tasarımını yaptığınız gemiyle keşfetme hayatta kalma ve dayanışma isteyen bir oyun.

Steam üzerinden satışı yapılan oyun zaman zaman şirket tarafından satışa açılmakta. Bunun en büyük nedeni serverları şişirmemek istemeleri. Wanderer, Explorer, Captain isminde 3 satış paketi var.  Buradan erişebilirsiniz.

Paketler Nelerdir?

Daha önce 3 tip paket bulunuyor demiştik. Biraz açalım bu paketleri.

Wanderer Paketi (55 ₺):

  • x1 Worlds Adrift Oyun Anahtarı (Bu anahtar ile oyuna giriş yapıyorsunuz.)
  • Kapalı Beta’da (Closed Beta) oynama fırsatı
  • 500 Atlas Coins (Dijital içerikleri satın alabildiğiniz para birimi)
  • Test Sunucusuna erişim
  • Orijinal müzikler ve sesler

Explorer Paketi (79 ₺):

  • Wanderer Paketi içerikleri
  • Kurucu Oyuncu Sembolü
  • Capulca Mk.2 Başlangıç Motoru (Wandere Paketini satın aldığınız zaman yelken ile hareket ediyorsunuz.)
  • Yeni İmparatorluk Bayrağı (Geminize dekorasyon olarak bu bayrağı koyabilirsiniz.)
  • Essedari Bayrağı (Eski zamanlarda Essedari Gladyatör olarak bilinirdi. Aynı şekilde bu bayrağı da geminizde kullanabilirsiniz.)
  • Kurucu Başörtüsü (Oyunda çeşitli kıyafetler mevcut. Bu başörtüsü de gayet hoş görünenlerden bir tanesi.
  • Kurucu Kusiman Plakası (Geminize takabileceğiniz dekorasyon.)
  • Kurucu Kuklası (Geminize takabileceğiniz dekorasyon.)

Captain Paketi (99 ₺):

  • Wanderer ve Explorer Paketleri İçerikleri
  • Kurucu Yelkeni (Normal yelkenlerden farklı olarak üzerinde kurucu simgesi yer almakta.)
  • Kurucu Dümeni (Bu yelken gerçekten oyunda ki en güzel dekorasyonlardan bir tanesi gerçekten alınmaya değer bir dekorasyon.)
  • Son olarak oyunun size hediye etmiş olduğu “Worlds Adrift dünyasında bir efsane olun” şansı. Oyundan gitseniz de bıraksanız da adınız her zaman orada olacak.

Gelgelelim oyunun içeriğine. Daha önceden One Piece isimli animeyi izlediyseniz bu oyunda one piece evrenine benzer bir evren bulacaksınız yüzdüğünüz yer deniz değil gökyüzü olacak. Oyunda birçok kırık taşlar ve bu taşlar üzerine resmedilmiş bazı figürler bulunmakta bunlar oyunun tarihiyle ilgisi var mı yok mu bilemiyorum fakat kendi kendinize hikayeler çıkarıp eğlenebilirsiniz. Sizden çok daha önce oralarda bazı akıllı canlıların olduğunu ve taşlar üzerine resmedilmiş felaketleri ve saldıran yaratıkları düşünerek kendinize bir hikaye oluşturabilirsiniz. Şahsen ben oynarken bu şekilde oynuyordum ve aldığım zevk anlatılamaz şekildeydi.

Karakter oluşturma ve menü kısımlarını atlayarak basit ve anlaşılır bir şekilde rehber hazırlamak gerekirse öncelikle oyunun şu an kapalı betada olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Kapalı beta ne demek diye soracak olursanız şöyle ki istediğiniz bir zaman oyunu satın alıp oynayamıyorsunuz. Çeşitli platformlardan (Twitter , Facebook  vb.) satışa açılmadan birkaç gün önce haber edilmekte takip ederseniz kaçırmazsınız.

İçindekiler

Oyun Rehberi

Karakterinizi oluşturdunuz sunucuyu seçtikten sonra giriş yaptınız. Sizi rastgele bir adaya atıyor. Doğduğunuz zaman 2 adet alete sahipsiniz ve bu iki aletin 2 şer modu var.

El Aletleri
Başlangıçta Oyun Tarafından Verilen El Aletleri
  1. Hurda Makinesi: Çevrenizde ki ağaçları taşları oyuncuların yaptığı liman ve inşa makinelerini ve hatta diğer oyuncuların gemilerini bile hurda makinesiyle hurdaya çevirip belirli bir kaynak alabiliyorsunuz. (1 Tuşu)
  2. Tamir Makinesi: Etrafta gezinirken NPC dediğimiz oyunun kendi içinde var olan yaratıklar olsun diğer oyuncular olsun size saldırıp geminize hasar verebiliyorlar. Bu durumda tamir makinesiyle gerekli materyaller üzerinizde olduğu zaman hasarlı parçaları tamir edebiliyorsunuz. (2 Tuşu)
  3. İnşa Makinesi: Geminizin üzerinde bir değişiklik yapmak istiyorsunuz ya da yerde ki bir parçayı geminize takmak istiyorsanız bu makineyi kullanmalısınız. (3 Tuşu)
  4. Bilgi Makinesi: Etrafınızda gördüğünüz her şey belirli bir araştırma puanı barındırıyor. Bu araştırma puanlarıyla yeni parçalar öğrenip geminizi daha hızlı, daha kuvvetli, daha hareketli yapabilirsiniz. (4 Tuşu)

Şimdi gelelim oyuna ilk başladığınızda ne yapmanız gerektiğine:

Öncelikle F1 Tuşuna basarak kabataslak olarak kontrollere göz atın. Mouse Sol Tık seçili bulunan el aletinizi çalıştırır. Sağ Tık ile imlecin olduğu bölgeye “Hook” atarsınız. Bu hook gerek kaçarken gerek saldırırken gerek yapılar arasında hızlıca dolaşırken çok işinize yarayacak.

Reviver Chamber

Revive Chamber
Oyunda Doğduğunuz Bölge

Doğduğunuz bölge sol taraftaki fotoğrafta görünen yer kapıya doğru hook atın ve çıkın. Çıktıktan sonra etrafınıza bir bakın. Doğduğunuz adada neyin nerede olduğuna göz atın. Öldüğünüz zaman Reviver Chamber seçeneğini seçtiğiniz zaman öldüğünüz yere en yakın olan Reviver Chamber’da doğarsınız.

 

 

 

 

Knowladge Panel

Knowladge Paneli
Oyunda Sürekli Peşinde Koştuğumuz Panel

Doğduğunuz andan oyunun sonu olmayan sonuna kadar peşinde koşacağımız paneller bunlar. Oyunda 4 bölge var ilk doğduğunuz bölgede fotoğraftaki panelden 25 Knowladge kazanıyorsunuz. Bunun için klavyenizden 4’e basıp panelin üzerine sol tıklamanız yeterli. Sadece panellerden mi kazanabiliriz? Tabi ki hayır. Etrafınızda gördüğünüz her şey knowladge barındırıyor. Bir iki bir iki toplana toplana yüzlerce knowladge puanı birikiyor. Yazının devamında anlatacağım duvarları geçtikçe panellerden kazanacağınız knowladge puanı artacaktır. İlk bölgede Tier 1 (Aşama 1) 25 puan veren panel, Tier 2 (Aşama 2) haritalara geçtiğiniz zaman 30, Tier 3 (Aşama 3) haritalarına geçtiğinizde 35, Son olan Tier 4 (Aşama 4) haritalarına geçtiğiniz de 40 puan kazanmaktasınız.

 

 

 

Knowladge

Şematik Araştırmaları
Şema Araştırma Ağacı

Bu fotoğrafta gördüğünüz sekme hayatınızı adayacağınız sekme. Tüm oyun peşinde koştuğumuz panellerden topladığımız araştırma puanlarını burada harcıyoruz. Motorlar, Kanatlar ve Toplar olmak üzere 3 tip kategori var. En altta gördüğünüz “Schematics Slots” ise maksimum öğrenebileceğiniz şematik slotunu arttırıyor. Araştırma puanınızı slot arttırmak için kullanmak istemiyorsanız envanter “SCHEMATICS” sekmesinden tarihi geçmiş şemaları “UNLEARN” diyerek unutup slot açabilirsiniz.

Schematics

Şematik Özellikleri
Yeni Parçaların Öğrenme Kılavuzu ve Özellikleri

Her yeni şematik öğrendiğinizde envanterinize sol fotoğrafta gördüğünüz şematik gelmektedir. Yani araştırmayı yapmadan önce envanterinizde en az 1 kare yer olduğundan emin olun. Araştırdığınız şematikler rastgele özellikli olarak çıkarlar şansınız var ise güzel bir top, motor, kanat çıkarabilirsiniz. İşinize yaramayan şematiği başka birisini hayrına ya da ticaretle verebilirsiniz. Kendiniz öğrenebildiğiniz şematikler olduğu kadar öğrenemediğiniz etraftan bulmanız gereken şematikler de var. Ziyaret ettiğiniz yeni adalarda ki sandıkları kontrol etmeyi unutmayın. Daha önceden de söylediğim gibi 3 farklı sekme vardı. Motor, kanat, top şeklinde. Bu sınıflar da kendi aralarında                                                                   4 aşamaya ayrılmaktalar.

Motorlar

1. Aşama Motorlar için her şema 250 araştırma puanı gerektiriyor. 3 defa araştırdığınız zaman 2. Aşama motorlara geçebilirsiniz. 2. Aşama motorların her bir şema 320 Araştırma puanı istiyor ve bir üst seviye için 4 defa araştırmalısınız. 3. Aşama motorların her bir şeması ise 400 Araştırma puanı gerektiriyor ve son aşama motorlar için 4 defa araştırmalısınız. Son Aşama olan 4. aşama motorların her bir şeması 500 Araştırma puanı gerektiriyor ve tüm araştırmayı bitirmek için 5 defa araştırmalısınız.

Kanatlar

1.Aşama Kanatlar için her bir şema 100 Araştırma puanı gerekiyor ve üst seviyeye geçmek için 3 defa araştırmalısınız. 2. Aşama Kanatlar için her bir şema 130 Araştırma puanı gerektiriyor ve 4 defa araştırmalısınız.

3. Aşama Kanatlar her bir şema 160 Araştırma puanı istiyor ve bunu 4 defa tekrarlıyorsunuz. Son aşama için her bir şema 200 Araştırma puanı ve tam araştırma için 5 defa araştırmalısınız.

Toplar

1.Aşama Toplar için her bir şema 150 Araştırma puanı gerekiyor ve üst seviyeye geçmek için 3 defa araştırmalısınız. 2. Aşama Toplar için her bir şema 190 Araştırma puanı gerektiriyor ve 4 defa araştırmalısınız.

3. Aşama Toplar her bir şema 240 Araştırma puanı istiyor ve bunu 4 defa tekrarlıyorsunuz. Son aşama için her bir şema 300 Araştırma puanı ve tam araştırma için 5 defa araştırmalısınız.

Gemi inşası

Shipyard
Gemi Yanaştırma ve İnşası Yapılan Bölge

Sırada gemi inşası var. En önemli konulardan bir tanesi. Öncelikle solda gördüğünüz “Shipyard” dan bulmalısınız. Sonrasında ortasına giderek “E” ye bastığınızda bir menü geliyor karşınıza. Sol taraftan hazır şemalara gözatabilir ayrıca üzerinde oynamalar yaparak kendi istediğiniz şekle sokabilirsiniz. Geminizi yaptığınız malzeme çok önemli. Her materyalin belirli bir ağırlığı belirli bir dayanma gücü var. Benim önerim geminizi yeterli “Nikel” bulunması halinde nikelden yapmanız. Orta sınıf bir materyal. Gemi gövdesi bittikten sonra ilk üretmeniz gereken “Atlas Core” Bu modül geminizin kaldırabileceği ağırlığı söylemekte. Atlas core geliştirmelerini yeni adalara gittikçe bulabilirsiniz. Motorlarınızı koyduğunuz zaman yakıt toplamayı unutmayın.

Yegane Düşman: Duvarlar

Bölegeleri birbirinden ayıran sınırlar olarak düşünebilirsiniz. Birbirinden farklı görünümde ve özellikte 3 tip duvar var. Birincisi ve en kolay geçileni Rüzgar duvarı olarak çevirebileceğimiz “Wind Wall” Geminizi aşağıya doğru itmektedir. Güçlü motorunuz yoksa çakılabilirsiniz. İkinci duvar olarak “Storm Wall” Sürekli yağan yağmur ve aralıklarla çakan şimşekler geminizin rastgele bir parçasına hasar vurmaktadır. Aynı zamanda bunlar olurken geminizi bir anda gitmesi gereken tarafın tam zıt yönünde gittiğini görebilirsiniz. Çünkü storm wall geminizi bir oraya bir buraya savuruyor. Sıradaki duvar “Sand Wall” bu duvarımızın yaptığı şey basit. Motorunuza ve kanatlarınıza kum girdiğini ve saniye saniye hasar aldıklarını en sonunda da parçalanıp koptuklarını düşünün çünkü tam olarak böyle oluyor. Bunun olmasını engellemek için yapmanız gereken sürekli olarak tamir etmeniz. yoksa duvarın ortasında öylece kalakalırsınız.

Şimdilik anlatabileceklerim bu kadar. Dahasını oynayarak çözmeniz. Sizi kendisine bağlayan bir atmosferi var ve bu atmosfere aşık oluyorsunuz. Ben en azından wanderer paketini almanızı öneririm. Beğenmezseniz 2 saat altında oyun süresinde iade edebiliyorsunuz Steam’de. Beğeneceğinize eminim.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.