Finans

YAPILACAK YATIRIMA KARAR VERMEDE 5 ANA KRİTER

YAPILACAK YATIRIMA KARAR VERMEDE 5 ANA KRİTER

Hükümetin son açıkladığı teşvik paketi yatırımcılar için oldukça cazip fırsatlar sunmaktadır.  Ekonomik daralmanın yaşandığı bu dönemde açıklanan teşvikler, yatırımcıların doğru yatırımı yapması halinde krizin fırsata dönüştürülmesine yönelik bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki doğru yatırım nasıl yapılabilir? Doğru yatırımı yapmak için  5 ana kriterin dikkate alınarak karar verilmesi, olumlu sonuçların alınmasını sağlayacaktır.

 

  1. YATIRIM YERİ SEÇİMİ

Yatırım yerinin seçimi yapılacak yatırım için en önemli adımdır. Yatırım yeri diğer 4 kriterin de belirlenmesini de doğrudan ve dolaylı olarak etkileyebilmektedir.  Yanlış yatırım yeri seçimi hammadde tedariğini, pazara ulaşmayı ve teşvikleri olumsuz yönde etkileyerek yatırımın başarısız olmasına neden olabilecektir.

  1. HAMMADDE VE İŞGÜCÜ TEDARİĞİ

Hammadde ve işgücü üretimin ana girdileri olması nedeniyle yatırım kararı alınması sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer kriterdir. Üretimin devamlılığını sağlayabilmek ve yatırımın fizıbıl olmasını sağlamak için hammaddenin kolay ve ekonomik olarak temin edilebilmesi ve yine yatırıma yönelik işgücünün yeterli olarak sağlanması gerekmektedir.  Mesela çimento yatırımı yapacak bir yatırımcının kalker yataklarına yakın bir yatırım yapması, hidroelektrik satral kuracak bir yatırımcının da su kaynaklarına yakın bir yatırım yapması zaruridir.

  1. PAZAR VE PAZARA ULAŞIM

Üretilen ürünün satışının kolay ve sürekli olması yatırımın başarılı olmasında bir diğer kriterdir. Yatırım yeri seçiminin ürünün pazarlanmasında önemli olduğu daha önce belirtilmişti. Üretilen ürüne yönelik yatırım yerinde veya yatırım yerinden kolayca ulaşılabilen yerlerde talep olmaması, yatırımın olumsuz neticelenmesine sebep olabilecektir. Bu kapsamda yatırım yapılırken üretilen ürünün  yatırım yeri civarında pazarlanmasının veya bu ürünün demir yolu, kara yolu veya deniz yolu vasıtasıyla kolay ve ekonomik olarak yakın pazarlara ulaştırılmasının kolaylığı  ve ekonomikliği dikkate alınmalıdır.

  1. TEŞVİKLERİN UYGUNLUĞU

Yapılacak yatırım için devlet veya diğer teşviklerin uygunluğu yapılan yatırımın kara geçme süresini düşüreceğinden bu kriterin de göz önüne alınarak karar verilmesi önemlidir. Açıklanan teşvik paketi incelendiğinde farklı yatırım yerleri için farklı teşviklerin verildiği görülmektedir. Bir ilimiz için tekstil sektörüne yönelik teşvik verilirken diğer ilimizde ise maden sektörü desteklenebilmektedir. Bu hususlardan en önemlilerinden birisi ise Devlet Destekli Kredilerdir. Şirketlere verilen 0 faizli veya çok düşük faizli destek kredilerini değerlendirmek avantajımızadır. Bu hususları dikkate alarak yapılacak yatırım konusu için belirlenen yatırım yerinde uygun teşviklerin de olduğununun teyidi yatırım kararını  vermede 5 önemli kriter arasındadır.

  1. YATIRIM KONUSUNUN GELECEK GÖRÜNÜMÜ

Üretilecek ürünün gelecek talep durumunun da değerlendirilmesi önemlidir. Yapılan yatırım ile üretilen ürün o günün şartlarında talebi çok olan bir ürün olabilirken yıllar içinde söz konusu ürün için talep azalabilmektedir. Mesela elektirk enerjisi günümüzde ülkemiz için talebi yüksek olan bir ürün iken, ilerleyen yıllarda nükleer enerji santrallerinin de devreye girmesiyle bu sektördeki talebin azalabileceği dikkate alındığında, bu sektöre yönelik ilerleyen yıllarda pazarda bir daralmanın olabileceği değerlendirmesi yapılabilir. Söz konusu örnekte de belirtildiği gibi üretilen ürünün pazarına yönelik gelecek projeksiyonu yapılarak, yatırımının ilerleyen yıllarda da karlı olup olmadığı dikkate alınarak yatırım kararı verilmelidir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.