Eğitim

Yeni Sınav Sisteminde Son Durum

Cumhurbaşkanı’nın bir demeçte değişmesi gerektiği yönündeki işaretinden sonra YÖK tarafından kısa sürede bir çalışma yapılarak duyurulan yeni sınav sistemi, kimi öğrencilerin ve velilerin kafasını karıştırdığı gibi, sınava hazırlık aşamasında olan eğitimcileri de zor durumda bırakmıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın düzenlediği basın toplantıları ile duyurulan bu yeni sistemin ismi Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS olarak değiştirildi. Bu köklü değişikliğin ardından sınavın muhteviyatı ile ilgili de kimi düzeltmeler yapıldığı gözlenmektedir. Ancak yine de sistemin tüm ayrıntıları henüz kamuoyuna açıklanmadığından, gün geçtikte daha tafsilatlı bilgilerin sunulacağına şüphe yoktur.

Yeni sınav sistemi ile yapılan ilk değişiklik, LYS ve YGS olarak bilinen iki sınavın ortadan kalmasıdır. Ortadan kalkan bir diğer unsur da puan türleri… Eski sistemde 18 tane olan puan türü, yeni sınav sistemi YKS ile dörde indirilmiş durumda. Sorulacak sorular Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatından seçilerek hazırlanılacak ve sınavda ağırlık noktaları Türkçe ile Matematik olacaktır. Aynı şekilde puan türlerinde de sayısal, sözel ve eşit ağırlık merkezleri baz alınacaktır. YÖK Başkanı ile başbakanın açıklamalarından anlaşılacağı üzere, yeni sınavların 1 haftada uygulanıp bitirileceği yönünde bilgiler verilmiştir. Kamuoyuna açıklanan bir diğer ayrıntı da bu sınav takvimiyle ilgilidir. Buna göre ilk YKS, 23-24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Yeni Sınav Sistemindeki Soru Sayısı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın ilk ayağı temel yeterlilik esasına göre yapılacak. İkinci oturum için soru dağılımı ise Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler 1 testinden 40 soru, Sosyal Bilimler 2’den 40 soru, Matematik’ten 40 soru ve Fen Bilimleri testinden 40 soru ile sınırlandırmak kaydıyla toplamda 160 sorunun öğrencilere yöneltileceği bildirilmiştir.

Yeni sınav sistemi ile birlikte sınavlarda yapılan en önemli değişikliklerden bir tanesi, 200 ve üzeri puana sahip öğrenciler, dilerlerse bir sonraki sene de puanlarını kullanabileceklerdir.  İlk sınav olan yeterlilik ölçmede, adayların en az 150 puan barajını geçmeleri gerekmektedir. Bir lisans programına yerleşebilmek için ise bu puanın 180 olma şartı bulunmaktadır. Sınav sisteminde aynı kalan bir diğer husus ise, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi kimi özel yetenek programlarında uygulanan baraj koşuludur…

Bir önceki yazımız olan Üniversiteler için öğretim programları başlıklı makalemizde üniversite eğitim programları, üniversite uzaktan eğitim nedir ve uzaktan öğretim nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler
adsense

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün