Yaşam

Yılbaşı Nedir? Ne Anlama Gelir?

Yılbaşı, Dünya’daki en yaygın takvim olma özelliğine sahip olan miladi takvimdeki döngünün yani tam 1 yılın tamamlanmasının anlamını taşır.

Miladi takvim ya da Gregoryen takvimi, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvimdir. Bu takvim Milad’ı tarih başlangıcı ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı da “1 yıl” olarak kabul etmektedir. Miladi takvimin kullanıldığı tüm ülkelerde 1 Ocak, yeni yılın ilk günü olarak kabul edilir. Dünyada en yaygın olarak kullanılan takvim olan miladı takvim, senede 10.8 saniye gibi bir hata oranıyla en güvenilir ve hassas takvimdir.

Yılbaşı Nedir?

Yılbaşı, sadece miladi takvim için geçerli olmayıp, herhangi bir takvime göre bir yılın bitimi ve yeni bir yılın başlangıcıdır. Başka takvim kullanan ülkeler için farklı zamanlar yılbaşı olarak geçebilir. Yılbaşı gecesi ve yeni yılın ilk gününe takiben geçen 1 hafta yılbaşı haftası olarak geçmektedir. Yeni yılın başlangıcı genellikle yılın son günü ve yeni yılın ilk günü arasındaki gecede o takvimi kullanan bütün ülkelerce kutlanır.

Yılbaşının Anlamı Nedir? Yılbaşında Neler Yapılır?

Ülkemizde en çok karıştırılan sıkıntılardan biri olan Noel Bayramı ve Yılbaşının birbiri ile hiçbir alakası yoktur. Hristiyanlar arasında Noel kutlamaları Hz. İsa’nın doğum tarihi olarak kabul edilen 25 Aralık’ta başlar ve bir hafta devam eder. Dini bir özellik taşır. Bizim için ise yılbaşının anlamı sadece bir takvim olayıdır, hiçbir dini özelliği bulunmamaktadır. İnsanlar sadece mutluluklarını birbirleri ile paylaşır ve daha iyi bir yıl geçirmeyi umut eder.

Yeni yıl Yemeği
Yeni yıl Yemeği

Yılbaşında özel hazırlıklar yapılması, güzel yemekler pişirilmesi ve hoş giyinilmesi zamanla yaygınlaşmıştır. Genel olarak yılbaşının akşamında yakınlar ve aile ile birlikte zaman geçirilir. Türkiye’de de tombala, yılbaşı akşamlarının olmazsa olmazıdır. Günümüzde eğlence yerlerinde, turistik tesislerde yılbaşını geçirme yaygınlaşmaktadır. Bizde kutlanılan yılbaşının Hıristiyan dini ile ilgisi olmasa bile, özel hazırlıklar yapılması ve kutlanması, batı kültürü ile etkileşimin sonucu bizlere de geçmiştir. Fakat yazımızın ortalarında da bahsettiğimiz üzere bunun Hristiyan aleminin bayramı ile hiç bir ilgisi bulunmamaktadır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.