Sağlık

Ani Hava Değişimleri ve Etkileri Nelerdir?

Soğuk havanın iyice etkisini gösterdiği şu dönemde yaşadığımız ani hava değişimleri nin etkilerini biliyor musunuz? Sıcak evlerimizden buz gibi soğuğa çıkmakta biraz zorlanıyor olabiliriz. Soğuktan etkilenmemek adına kalın kıyafetlerimizi giyiyoruz fakat ortam değişiklikleri ve gün içindeki değişken hava koşulları bazen terletirken, bazen de üşütüyor. Peki, bu ani hava değişimlerinin vücuda etkileri neler?

Sağlıklı bir bireyin vücut sıcaklığı yaklaşık 36,5-37 derecedir. Ani hava değişimleri gün içinde yaptığımız hareketlerden, yediğimiz yemeklere kadar her türlü olay bu sıcaklığa etki edebilmektedir. Ayrıca, vücudumuzun sıcaklık ayar merkezi olan ve beyinde bulunan “hipotalamus” bölümü, bu sıcaklık değişimlerini dengelemeye çalışmaktadır. Bu işlemi de kan damarları, ter bezleri, akciğer, deri, böbrekler, böbrek üstü bezleri, yağ dokusu ve kasları kullanarak yapmaktadır. Herhangi birinde yaşanan bir sorun, sisteme olumsuz etki yapabilmektedir.

Ani Hava Değişimleri ve Etkileri Nelerdir?

Ani Hava Değişimi
Hava değişimleri

Sıcaklık, rüzgâr vb. özelliklerin ani değişimi, sistemimizi hazırlıksız yakalayarak bazı sıkıntılara sebep olabilmektedir. Yaşanan bu sıkıntılar da direkt olarak bağışıklık sistemimize etki ederek direncimizi düşürebilmektedir. Özellikle mevsim geçiş zamanları, hastalıkların en çok görüldüğü zamanlardır.

Mevsim değişimlerinin dışında, aşırı sıcak ve soğuk havalar da sıkıntı yapabilmektedir. Yazın, sıcak bir ortamdan klimalı, soğuk bir ortama geçtiğimizde ve ya kışın, soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama geçtiğimizde ve bu değişimlere sık maruz kaldığımızda, bağışıklığımızı olumsuz etkilemiş oluruz.

Böyle zamanlarda hastalıklara nasıl engel oluruz?

1. İyi bir beslenme.

Dengeli bir beslenme programı, vücudumuzun savunma sistemine yardımcı olur. Özellikle mevsim meyvelerini tüketmek de bağışıklığa önemli bir katkı yapar.

2. Hava koşullarına uygun giyinmek.

Kış mevsiminde kalın ve koyu renkte kıyafetler tercih edilmesi, yaz mevsiminde ise açık renkli ve daha havadar kıyafetlerin giyilmesi önerilir. Özellikle kış mevsiminde, baş bölgesi ve ayakları sıcak tutmak çok önemlidir.

3. Kirli ortamlardan kaçınmak.

Bulunduğumuz ortamın temiz ve havadar olması, sistemimizi dinç tutan ayrı bir etkendir.

4. Koruyucu aşılar yaptırmak.

Geçiş dönemleri riskli evreler olduğu için grip, zatürre gibi aşıları yaptırmış olmak büyük önem taşımaktadır.

5. Düzenli ve kaliteli uyku.

Güne dinç başlamak için yeterli ve kaliteli bir uyku çekmek, bağışıklığımızı güçlü tutmaktadır.

6. Düzenli doktor kontrolü.

Kendinizi kötü hissetmeseniz de düzenli olarak kontrol yaptırarak, olası bir hastalığa karşı erken teşhis şansı yakalayabilirsiniz.

7. Spor yapmak.

Spor, bağışıklık sisteminizi zinde tutmanın harika bir yoludur.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.