Apandis, genellikle 6 ila 9 cm uzunluğunda olan kalın bağırsak başlangıcında ve kör bağırsağın uç tarafında parmağa benzer bir organdır. Vücutta yaptığı görevi net olarak bilinmemekle birlikte bağışıklık sistemiyle alakalı maddeler salgıladığı bilinmekte.
Apandisit Nedir?
Apandisit, apendiks adı verilen kalın bağırsağa kadar uzanan bir dokunun iltihap kapmasıdır. Fonksiyonu belli değildir ancak apendisit olmadan da hayatta kalınabilir. Apandisitin cerrahi gerektiren tıbbi bir durumdur. ABD’de 15 kişiden birisi apandisit ameliyatı olur. Genellikle 10 ila 30 yaşları arasında görülüyor. Herhangi bir tedavi yapılmadığı durumlarda karın boşluğuna iltihap dökülebilir veya perforasyon adı verilen patlama meydana gelebilir. Bu durum peritonite sebep olabilir. Karın boşluğundaki astar denilen örtüye Periton adı verilir. Peritonit ilerlerse güçlü antibiyotikler yardımıyla tedavisi yapılabilir fakat peritonit sürecinin ölümcül olabilecek ciddi bir enfeksiyon olduğunu hatırlatmakta fayda var. Durum ne olursa olsun apandisite acilen tedavi yapılır.
Apandisitin Belirtileri Nelerdir?
Apandisitin önüne geçmenin garanti bir yöntemi mevcut değildir. Fakat sağlıklı besinler yemek ve taze sebze meyve yemek apandisit riskini azaltmaktadır. Apandisit belirtileri değişik yollarla meydana gelebilir.
- Sağ alt karın bölümünde meydana gelen ani ağrı,
- Genel olarak göbek tarafında başlar ve ağrı sağ alt karına doğru ilerler,
- Mide bulantısı veya kusma,
- Hastalığın ileri aşamasında yüksek ateş oluşur,
- Karın şişliği apanditis belirtileri arasındadır.
Apandisit Tedavisi İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Sağ alt karın bölgesinde oluşan ağrılarınızla birlikte yukarıdaki apandisit belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir doktora başvurmalısınız. Bunların haricinde aşağıdaki maddelere de önem göstermeniz önerilir;
- Karın bölgesinde oluşan ağrınız şiddetli, keskin ve aniden ortaya çıktıysa,
- Kanlı ishal görüyorsanız veya kan kusuyorsanız,
- Karnınızda hassasiyet ve sertleşme oluşuyorsa,
- Karın ağrısıyla birlikte ateşiniz varsa,
- Ağrının yanı sıra iştah kaybı ve bulantı varsa,
- Karın ağrınız bir haftadan daha uzun sürüyorsa,
- Her zamankinden daha sık idrar yapıyorsanız veya idrarınızı yaparken yanma hissi oluşuyorsa,
- İsteğiniz dışında kilo kaybı yaşıyorsanız,
- Mide ilacı aldıktan sonra veya yemek yedikten sonra ağrılarınız daha da kötüleşiyorsa doktora başvurmanız sağlınızın daha iyiye gitmesi açısından önemlidir.
çok teşekkürler benim de karnım arıyor